Interviu Guess Who: „Mi s-a părut că este mesajul potrivit pe care trebuie să-l spun prima dată”

Dacă aș putea să-l descriu în câteva cuvinte, aș spune că este artistul potrivit la locul potrivit. Își calculează fiecare mișcare, pentru a se asigura că totul iese așa cum își dorește. Da, da, despre Guess Who este vorba.

Artistul s-a născut în București, face muzică rap de când era mic, iar în acest an și-a lansat mult așteptatul album, cel de-al treilea din carieră: „Un Anonim Celebru”. Am stat de vorbă cu el despre pauza de 6 ani care a trecut de la lansarea penultimului material, colaborările de pe „Un Anonim Celebru”, despre cum refuză un artist, producție muzicală, cei 10 ani de Okapi Sound care se sărbătoresc în acest an și nu numai. Check it! Grin

Cum te simți acum că s-a lansat noul album, „Un Anonim Celebru”?

Mult mai bine. Eliberat, îți dai seama, c-a durat ceva timp și e normal să te simți împlinit când se termină o treabă ca asta.

Tocmai pentru faptul c-a durat, ai avut perioade în care ai renunțat la a face alte lucruri, doar pentru a termina mai repede albumul?

Nu, nu am renunțat la nimic. L-am lăsat să iasă singur, să se așeze toate lucrurile. Când am simțit că e gata și că a stat destul în sertar, l-am lansat.

Te relaxezi mai mult acum, ai timp de tine mai mult?

E ciudat, fiindcă mi-am dorit să termin albumul ca să pot să mă apuc de muzică nouă, cât mai repede. E un proces mai complex, mai ales când începi ceva și e greu de terminat. Am vrut foarte mult să mă apuc de muzică nouă, s-o iau de la zero. Îmi place chestia asta și momentul în care vine inspirația. Sper să mă mișc mai repede cu muzica de acum înainte. Big Smile

Mi se pare că, dintre toate, este cel mai personal material al tău și, cumva, ești mai matur în gândire.

A trecut și timpul… Cred că e normal. Și primul album e personal, și al doilea, dar primul pot să spun că e mai personal. Cu siguranță se simte și că am crescut și nu mai pot vorbi despre aceleași subiecte ca atunci când aveam 17 ani.

Dacă ar fi să iei cele 3 albume pe care le-ai scos până acum și să te uiți la subiectele abordate, care crezi că este cel mai aproape de prezent?

Nu pot să le compar fiindcă, dacă stai să te gândești, încă-s actuale mesajele. Chiar și cele de pe primul album. Din păcate încă se potrivesc, pentru că nu s-au schimbat lucrurile. Pot să spun că ultimul e mai actual, dar ca sound. În general încerc să fac piese care să aibă o viață lungă, pe care să nu se pună praful așa ușor.

Noul tău album se numește „Un Anonim Celebru”. Nu am putut să nu mă gândesc la trupa Anonim, cea în care te-ai lansat.

Da, îți vine în minte și chestia aia, dar nu aș pune accent foarte mult pe asta. Ok, poți să te uiți la început, dar poți să te uiți și acum și are sens. Te uiți la disc cum vrei și înțelegi ce vrei. Big Smile

Promovarea albumului „Un Anonim Celebru” a început cu piesa „Prea Curând”, lansată în colaborare cu Tudor Chirilă, apoi a urmat documentarul. De ce s-a ales tocmai a doua piesă de pe album, „P.S.”, pentru el? Este una foarte puternică. Prezintă aspecte ale industriei muzicale la care nu toată lumea se gândește și, personal, m-a pus pe gânduri.

Mie mi se pare „P.S.” cumva concluzia. Mi s-a părut că este mesajul potrivit pe care trebuie să-l spun prima dată. E un mesaj pe care-l am în minte de multă vreme. E scris de ceva timp și e încă relevant. S-a potrivit.

Una dintre cele mai neașteptate colaborări este cea cu Irina Rimes, pentru „Cupidon”. Cum ați ajuns să lucrați împreună?

Piesa asta s-a concretizat la fel, în timp. Mie mi s-a părut foarte tare că s-a potrivit pe piesă așa cum trebuia. Are o istorie melodia și am mai spus chestia asta. Și pe „Cupidon” o am de ceva timp, sunt ani de zile. Multă lume a auzit-o. Am tras cu foarte mulți oameni din industrie, dar tot nu mi se părea că e gata sau că e cum trebuie. Asta până când a apărut Irina, mi-a venit ideea și am spus că asta trebuie să fie varianta finală. Și mă bucur foarte mult. Plus că-mi place de ea, ceea ce face și evoluția ei.

Își scrie și versurile singură…

Ăsta-i un mare plus. Îmi place mult treaba asta și e super talentată. S-a nimerit când trebuia.

Cum refuzi un artist?

Cum refuz? Foarte simplu. Îi spun „Nu”. Dacă nu rezonez cu instrumentalul sau cu ideea, n-am cum să forțez lucrurile. E greu, dar n-ai ce să faci, că altfel nu-ți iese. Te minți pe tine în primul rând.

Ai vreo piesă care-ți place, din muzica pop, lansată recent? Mă gândesc că ascultând, așa ai descoperit-o și pe Irina.

Mai mult sau mai puțin. Irina a ajuns la urechile noastre, ale tuturor. În ultima perioadă nu, dar mai ascult. Asta nu înseamnă că le am în playlist sau pe repeat. Sunt mulți artiști pe care-i ascult, care au ceva special și de la care, cu siguranță, am ce să învăț.

Foarte multe piese sunt produse de tine. A fost o nevoie sau o dorință de a avea rezultate mai ușor de obținut?

La început da, așa am început să fac versuri, să caut sample-uri, să fac beat-uri, schițe. Cu timpul am dezvoltat chestia asta și nu pot să nu-mi bag mâinile. Big Smile

Se zice că dacă vrei să intri într-o industrie, trebuie să știi foarte bine ce se întâmplă în ea, cum funcționează lucrurile.

Da. Nu-mi dau seama dacă atunci când intri ai habar, dar cu siguranță, cu timpul, dacă perseverezi, câștigi experiență și-ți dai seama cu ce se mănâncă.

Foarte multe piese din hip-hop se adresează ego-ului, sunt despre „eu sunt cel mai tare”. Pe „Un Anonim Celebru” încerci să le spui oamenilor că este de fapt despre ei, că fiecare trebuie să lupte pentru sine și, de fapt, contează mai mult ce faci pentru tine decât dacă ai în vedere părerile altora…

Eu egorap nu prea am făcut foarte mult. De ce-ai asculta părerile altora? E bine să asculți, nu zic să nu, dar să-ți extragi ce e constructiv din ele. Dacă simți că n-ai ce să auzi sau să extragi, îți vezi de drumul tău. E nevoie de multă muncă și ambiție și trebuie să-ți placă ceea ce faci. Știu că am mai zis chestia asta și multă lume o spune, dar ăsta-i adevărul.

Cred că dacă ajungi la stadiul în care nu mai ții cont de păreri, înseamnă că știi cine ești.

E foarte important să știi cine ești și să fii sigur pe tine. Asta te ajută să mergi înainte.

Cum vezi serviciile de streaming?

Ca ascultător le văd bine. Adică poți să asculți, cu un abonament foarte accesibil, toată muzica. Treabă foarte tare! Ușor, ușor, văd în stânga și în dreapta că toată lumea folosește. Și e normal să crească, având în vedere faptul că nu se mai cumpără albume și, înțeleg de ce nu se mai cumpără, iar streamingul este viitorul și prezentul.

Anul ăsta se fac 10 ani de Okapi Sound și cu siguranță este una dintre cele mai importante case de producție independente de la noi…

Mulțumim frumos! Mă bucur să aud chestia asta. Da, 10 ani au trecut foarte repede. În viteză, aș putea spune. Sper să se mai pună încă 10 tot la fel de producțivi și mișto și să fie o chestie cât mai de durată. Și va fi cu siguranță, pentru că asta ne place să facem.

La început aveați vreo strategie, vreun plan sau ați pornit la drum datorită faptului că vă place să faceți muzică și ați vrut să vedeți cum iese?

Da, clar! A plecat totul de la muzică, nu aveam vreo strategie și nici nu știam. Okapi, ca label, a fost pus pe picioare după trei-patru ani de când noi umblam împreună și deja eram Okapi. Nu prea ne pricepem noi la business așa mult, dar încercăm să balansăm cât de mult putem, astfel încât să iasă o treabă bună. Suntem atenți la detalii, la videoclipuri, la producție, la împachetare… Ăștia suntem.

De obicei aveți sesiuni comune, Okapi Sound și Universal Music România, în care vă gândiți ce piese ar trebui promovate sau voi de obicei aveți ultimul cuvânt?

Universal sunt niște parteneri foarte tari, pentru că ne înțeleg în totalitate și avem o relație puțin mai specială, pentru că noi spunem ce anume trebuie făcut. Noi arătăm direcția și, evident, tot ce tine de single-uri, videoclipuri, promovare. E o relație perfectă.

Noi așa am făcut de la început. Nu știm să facem altfel. Nu ne-am întâlnit cu o altfel de situație decât cu ce-am făcut în trecut și încercăm să îmbunătățim tot timpul.

Asculți multă muzică de afară?

Da, ascult ce iese nou. Când găsesc ceva ce îmi place, sunt atent de la sound până la concept. Sunt multe materiale care te pot inspira să dai la rândul tău tot ce ai mai bun.

Cum îți place să-ți scrii versurile? Îți iei foi, scrii pe tabletă, telefon?

Pe ce apuc. Pe orice. Ce-i drept, pe telefon sau laptop, dar și pe foaie.

Spuneai că ai piesele „P.S.” și „Cupidon” de mai mult timp. Ai foarte multe versuri, schițe de piese adunate de-a lungul timpului și ți-a fost mai greu să alegi melodiile de pe album? Mă gândesc că s-au strâns…

Nu, nu am avut mult mai multe piese. M-am concentrat fix pe 14-15 și asta a fost. În general, dacă încep o idee și nu mi se pare că nu va avea un viitor, nu insist. Trec, dau pagina și încerc să găsesc ceva ce mă mișcă. Pot să stau pe o idee jumătate de oră sau pot să stau chiar și câteva luni.

Cât de mult timp îți petreci în studio?

Majoritatea. Asta nu înseamnă că lucrez încontinuu, dar, în cazul în care mă lovește inspirația, e bine să mă prindă în locul potrivit.

Urmează și un concert de lansare, un turneu?

În toamnă. Mă gândesc deja la mai multe orașe, dar momentan nu știu să vă spun. Trebuie să fixez datele, să repet, să lucrez, să fac multe chestii până atunci. Dar nu mai e mult. Undeva la începutul lunii octombrie ne vedem!

Ascultă Guess Who pe Zonga!


Guess Who (Laurențiu Mocanu) și-a început cariera în 1999, când a fondat trupa Anonim alături de Zekko. În 2007 a înființat label-ul independent Okapi Sound alături de Grasu XXL, Agresiv și Paco 10 Grei. A devenit cunoscut publicului larg odată cu lansarea piesei „Locul Potrivit” în 2009, iar până în momentul de față are 3 materiale discografice. 

Credit foto: Okapi Sound.