Interviu Simon Buret (AaRON): despre noul album, „We Cut the Night”

Înainte de primul concert din România al trupei franțuzești AaRON (Artificial Animals Riding On Neverland), care acum 2 ani și-a lansat cel mai nou album, „We Cut the Night”, am stat de vorbă cu Simon Buret, unul dintre cei doi artiști ai duo-ului de muzică din categoria indie. Am aflat care a fost sursa de inspirație din spatele materialului, cum vede serviciile de streaming, cum reacționează când vine vorba de laudele publicului și nu numai.

Enjoy! Grin

Ați lansat albumul „We Cut The Night”. Ce v-a inspirat să scrieți acest material?

Ne-am inspirat din viața de zi cu zi. Aici mă refer la sentimentele, senzațiile, dar și la lucrurile prin care trecem și pe care le punem în melodii. Încercăm să surprindem emoții, iar apoi  să le transformăm.

Ați ajuns în România, pentru prima dată. Îți place să călătorești, mai ales că aveți atâtea concerte?

Am călătorit toată viața, la fel ca mama mea. Încă de când eram mic mă lua cu ea, la fel și tatăl meu. Mama e din Franța, iar tata din America, așa că mereu m-am tot plimbam.

Te-au inspirat de-a lungul timpului artiștii din Statele Unite ale Americii și din Franța?

Am crescut cu Nina Simone, îmi place vocea ei și modul în care dă viață unei melodii, dar și cu Leonard Cohen, însă niciodată nu am fost influențat. Eu n-am vrut să fac muzică rock, pop sau hip-hop, ci am vrut să pun cuvinte în muzică și să exprim sentimente. Am vrut ca versurile și muzica să se contopească armonios. Asta încercăm, de fapt, să facem cu trupa.

Ai vreo melodie proprie de care ești cel mai atașat?

Este greu să-ți alegi unul dintre „copii”. În general depinde de locul în care le cânt. Mereu e diferit. Nu este despre a fi atașat, ci despre a trăi melodia. Totul este legat de sentimente și libertate. Asta caut când sunt pe scenă și asta încerc să ofer. Asta îmi place și la concerte, pentru că este vorba despre timpul prezent, de momentul în care suntem pe scenă. Toată lumea simte muzica.

Care este partea ta preferată din a fi artist?

Să găsesc cântecul potrivit. Când simt că totul merge bine sunt foarte fericit, deoarece cred că o faci pentru tine, ca artist, în primul rând, pentru că e ceva ce trebuie să faci. Apoi urmează partea în care e ascultat de public. Îmi place când oamenii îl ascultă și reacționează.

Cum reacționezi când oamenii vin și-ți spun că vă ascultă melodiile?

Sunt mândru și în același timp mă rușinez. Nu sunt rușinos pe scenă, dar când sunt pe stradă sau alături de familie, e diferit. E emoționant. Când ne întâlnim pe stradă le mulțumesc și se întâmplă și să avem conversații frumoase, despre cum și în ce moment al vieții lor au ascultat piesele și e foarte interesant. Îmi place când îi inspirăm și pe alții să fie creativi când ne ascultă. Fie scriu o nuvelă, fie fac balet… Am cunoscut o persoană care face balet și își face încălzirea pe piesele noastre. Îmi place să merg s-o văd dansând în Paris. E captivant să știu că ne inspirăm reciproc.

Ce părere ai despre serviciile de streaming?

Partea bună este că în ziua de azi toată lumea poate face muzică, care mai apoi poate fi găsită pe streaming. E bine să fii descoperit. Nu mai ai nevoie de o casă de discuri sau de vreun post de radio. Noi încă vindem muzică și suntem și pe streaming.

Ce muzică nouă ai ascultat în ultima perioadă și ai recomanda mai departe?

Mi-a plăcut mult ultimul album al lui James Blake, „The Colour In Anything”. Este o bijuterie.

Știai că vrei să faci muzică?

Nu. Voiam să ilustrez cărți pentru copii, apoi am început să apar în filme și mi-am dat seama că ele sunt o modalitate bună de exprimare, apoi l-am cunoscut pe Oliver și am început trupa. Totul a fost pe moment, nu-mi planific nimic în viață.

Nu îți este teamă, artist fiind, că nu se vor realiza lucruri dacă nu sunt planificate?

Cred că e greșit, ca ființă umană, să planifici lucruri. Totul se mișcă. E bine să fii deschis și să fii curios.

Cum rămâi curios?

Pregătindu-mi inima și ochii. Merg în locuri, citesc cărți… Ador cititul. Cred că trăim niște vremuri destul de problematice. Eu încă de când eram mic voiam să ofer iubire. Am fost crescut așa. Cred că dragostea este singurul lucru care contează pe planetă. Și curiozitatea vine tot din iubire… Să nu-ți fie frică de lucruri și să nu-ți fie frică să vorbești cu oamenii. E foarte greu să vorbești cu oamenii în ziua de azi, pentru că stăm cu toții pe internet și ne închidem în noi. Mai degrabă nu mai faci o poză locului în care ești și doar te bucuri de el. Da, și eu fac poze, dar ceea ce încerc să spun este că trebuie noi să folosim aceste unelte, nu ele pe noi.

Ce urmează pentru AaRON?

Nu știu. Mie îmi place să nu-mi fac planuri. Eram foarte speriat, încă de când eram la liceu, de cuvântul „program”. Consider că nu trebuie să-ți petreci viața într-un loc, ci că trebuie să fii conștient de ce ți se întâmplă și să experimentezi lucruri.

Ascultă AaRON pe Zonga!


Pe numele său Simon Buret, artistul este jumătatea proiectului AaRON. Trupa s-a format în anul 2004 şi a devenit cunoscută publicului larg prin single-ul „U-Turn (Lili)” de pe coloana sonoră a filmului „Je vais bien, ne t’en fais pas”, în care, de altfel, joacă şi Simon Buret.

Locația: Ramada Bucharest Majestic; credit foto: Ruxandra Scripcariu.