Interviu Ligia Hojda: „La un moment dat am luat-o pe alte cărări, pentru că am simțit că vreau să fac altceva”

Multă lume o cunoaște pe invitata noastră de astăzi datorită participării la Vocea României, însă mai puțină lume știe că ea cântă încă de când era mică. Tocmai și-a lansat noul single, de asemenea și primul, așa că am stat de vorbă cu ea despre el, despre Vocea României dar și despre ce a urmat. Enjoooy! Grin

Ai lansat primul tău single, „Fire Gun”. Cum a luat naştere piesa?

Am compus-o împreună cu Viky Red (Otherside), iar versurile au fost scrise de către Daniel Pîrvan. Are o atmosferă de conflict, răbufnire, dar în același timp este vorba și de o eliberare. Mi-ar plăcea să-i las pe ascultătorii mei să tragă concluziile.

Ce feedback ai primit până acum pentru „Fire Gun”?

A fost unul pozitiv, lumea chiar aștepta să audă ceva din partea mea și ma bucur că așteptarea a luat sfârșit.

Care consideri că au fost cele mai importante lucruri pe care le-ai pus în aplicare, învățate în urma concursului Vocea României?

M-a ajutat foarte mult acest concurs, pentru că o perioadă de timp n-am mai cântat. Mai luam din când în când chitara și mai fredonam.

Decizia de a intra în concurs a fost una spontană. Am vrut să văd cum reacționez în diferite momente limită, cum aș putea să fac față. Acolo l-am întâlnit și pe Tudor, dar m-am împrietenit și cu ceilalți colegi. Tudor ne-a înțeles pe fiecare în parte. A știut cum să ne ajute să ne dezvoltăm și cum să ne dea încredere să trecem peste momentele dificile. Sunt și lucruri frumoase, dar e și o permanentă tensiune, pentru că trebuie să fii atent la tot ce faci.

Această experiență mi-a întărit ideea de a face muzică. E un vis de-al meu încă din copilărie. La un moment dat am luat-o pe alte cărări, pentru că am simțit că vreau să fac altceva. Spun asta, deoarece am urmat cursurile Facultății de Știința și Ingineria Mediului din Cluj-Napoca, dar tot la muzică m-am întors. Acum lucrez cu Agenția de Vise.

Când ți-ai dat seama că muzica e pe primul loc în sufletul tău?

Niciodată n-am putut să renunț definitiv la muzică. Ascultam foarte des, nu era zi în care să nu ascult măcar o piesă. Când aveam chitara la îndemână, era refugiul meu. O luam și cântam, indiferent dacă eram veselă sau tristă.

Cred că Vocea României a fost impulsul de care aveam nevoie pentru a merge mai departe și a face muzică. Cu siguranță a contat și faptul că părinții noștri ne-au încurajat să studiem câte un instrument, în perioada copilăriei,  ceea ce mi se pare un lucru bun, pentru că îți dezvoltă auzul și creativitatea. Ne-au susțintut pe acest drum.

Cum te-a ajutat venirea în echipa de management a trupei Vama?

M-am bucurat foarte tare de colaborare. Noi, artiștii, suntem visători și avem nevoie de oameni în jurul nostru care să știe exact ce e de făcut, să poată să ne înțeleagă și să ne îndrume. Neștiind anumite lucruri, ei ne ajută, pentru că suntem la început de drum.

Mă simt ca un copil care a venit pentru prima dată la grădiniță. Nu știu foarte multe lucruri despre industria muzicală, mie îmi place să creez și la Agenția de Vise am un suport foarte important. Ne înțelegem bine. Nu vor să facă ceva doar de dragul de a fi făcut. Îmi place și faptul că ei ne lasă să compunem, dar și să ne descoperim pe noi înșine. Te dezvoltă foarte mult ca artist încercarea asta de a-ți compune propriile piese.

Cum vezi serviciile de streaming, dar rolul din ce în ce mai importat pe care îl au în mediul digital?

Chiar cred că în curând se va renunța de tot la televizor. Nici eu nu prea mai petrec timp la TV și mi se pare că internetul te ajută să selectezi ce vrei să asculți, nu ți se impune ceva anume.

Cât timp petreci online și cât timp dedici scrisului?

De la managerul meu, Carina, am aflat cât de important este să comunici pe rețelele sociale, pentru că astfel este mult mai simplu și rapid să iei legătura cu oamenii. Am înțeles lucrul ăsta destul de târziu, îmi petreceam timp pe internet, însă nu eram adepta postărilor personale. Odată cu Vocea României am început să postez mai des. Și înainte mai puneam câte o piesă, dar foarte rar.

Legat de scris, de obicei am telefonul lângă mine și-mi notez, înregistrez ideile pentru a nu le uita. După, mă așez la pian sau chitară și încerc să continui ideea de la care am pornit. În același timp, colaborez și cu Daniel Pîrvan, un prieten drag și talentat. Îmi dedic o parte din timp scrisului, pot să spun că s-au adunat câteva idei care sunt în lucru.

Cât de mult asculți muzica altor artiști și cât de mult îți place să-ți asculți propriile piese?

Am ascultat piesa „Fire Gun” de foarte multe ori și-mi place. Zilnic ascult muzică și îmi place să descopăr artiști.

Cât de mult te influențează muzica pe care o asculți?

Destul de mult. Întotdeauna va exista o interacțiune între ceea ce asculți și ceea ce creezi. În ultimul timp am ascultat piese melancolice, cu acorduri minore. Cumva tot în zona asta am compus și eu, dar pe viitor vreau să încerc să compun și ceva mai vesel, mai ritmat.

Care a fost cel mai emoționant moment pe care l-ai avut cu fanii?

Am avut un concert în Cluj, în luna mai a acestui an. S-a întâmplat să mă întâlnesc acolo cu cineva care a urmărit evoluția mea la Vocea României și care se bucura foarte mult pentru că am continuat pe drumul ăsta, cu piesele mele. E un sentiment plăcut să simți că sunt oameni care îți urmăresc evoluția și care îți sunt alături. Îmi aduc cu drag aminte de acel moment, a fost unul foarte sincer. Se întâmplă să primesc mesaje și pe Facebook de la persoane care m-au ascultat în concerte, care îmi spun că le-a plăcut o anumită piesă și mă întreabă unde o pot găsi.

Ce albume și piese ai ascultat în ultima perioadă și le-ai recomanda cititorilor?

În ultima perioadă am ascultat-o pe Aurora, o tânără extrem de talentată pe care am descoperit-o acum un an, întâmplător și am rămas impresionată de ceea ce face. Are 20 de ani și își compune singură muzica. Pentru mine este foarte specială. Recomand cu drag albumul ei de debut, „All My Demons Greeting Me as a Friend„. De asemenea, albumul nou al lui Birdy, „Beautiful Lies„, e de ascultat. John Mayer, Coldplay sunt alți artiști pe care îi recomand, am început să-i ascult de când eram în perioada liceului. Aș mai recomanda Alanis Morissette, London Grammar și Florence + the Machine, care este una dintre trupele mele preferate.

Consideri că ascultătorii sunt mai mult influențați de mesaj sau contează foarte mult și stilul?

Cred că amândouă. Trebuie să ai un mesaj de transmis, dar contează în aceeași măsură și stilul. Este o interacțiune între cele două.

Ce urmează pentru Ligia Hojda, ce ne pregătești?

Urmează concerte, dar și viitoare piese. Voi încerca să compun ceva nou. Vă aștept la concerte! Smile

Ascultă Ligia Hojda pe Zonga!


Ligia Hojda are 28 de ani, s-a născut în Sighetu Marmației, iar pasiunea pentru muzică și-a descoperit-o încă de când era mică. Prima data a urcat pe scenă la vârsta de 7 ani, alături de sora ei, Maria. Tot alături de ea, Ligia a participat și la cea de-a 4-a ediție a emisiunii Vocea României.

Locația: Agenția de Vise; credit foto: Alex Busu.