Interviu R.A.C.L.A.: despre cel mai nou album, „Raport Major” (a doua parte)

© Ruxandra Scripcariu

Bănuiesc că primiți foarte multe mesaje de la persoane care vor să se apuce de hip-hop…

Rimaru: Sunt niște oameni, în general foarte tineri ca vârstă, care vor să primească fără să muncească. Și ăsta este un laitmotiv al generației mai tinere, în orice domeniu. Sunt oameni care nu au fost căliți cu niște greutăți, au primit de acasă sau vor să ardă niște etape. Vor să ajungă foarte repede undeva. Sunt atât de slab pregătiți și informați, încât nici nu știu că eu nu am nici label, nici studio și nu sunt nici manager de trupe, nici consultant de imagine și așa mai departe și tot se agață de mine că ei vor să ajungă sus. Și le tot spun să muncească, pur și simplu. Când îmi trimit demo-uri și mă întreabă cum mi se pare, le zic ce le-au zis toți artiștii de hip-hop mari: niciodată să nu ieși cu prima piesă nicăieri, ține-o pentru tine. Mai scoate încă 10, iar apoi o să-ți fie rușine de prima.

Sunt niște realități. Acum dacă sunt niște sensibili și cum le dă unul mai mare peste nas, or să spună că-i hater, că nu le respectă munca sau că nu ajută tinerele vlăstare să se dezvolte, nu-i adevărat. În momentul în care au fost oameni talentați, i-am luat pe album. Vezi colaborările de pe albumul R.A.C.L.A. „Plus Infinit„… Oameni care atunci scoteau capul în hip-hop, iar acum sunt mari artiști rap. Unde am văzut potential am ajutat. Poate și cu schimbările astea de componență… Este foarte bine, pentru că R.A.C.L.A. nu este neapărat o trupă în care este X și Y. Este un brand așa cum este și Apple. Nu mai este Steve Jobs, este Tim Cook. Atâta timp cât brandul este coerent ca mesaj și sound, poate să fie oricine în R.A.C.L.A.. Eu mă asigur că ele se păstrează și s-au păstrat.

Că tot vorbeam de ‘95… care erau sursele voastre de inspirație și cât de greu vă era atunci să rămâneți conectați la ce făceau cei din străinătate?

Rimaru: Ca sursă de inspirație era sfera politică. Erau mișcările de stradă, unde se dădea și cu gaze lacrimogene, deci aveai despre ce să vorbești. Mie mi se pare că prin treaba asta hip-hop-ul a sărit o etapă extrem de importantă, care era cea de party. Hip-hop-ul când a început era muzică de party. Noi am luat-o foarte grav, cu partea politică, socială. Eram toți Public Enemy. Hip-hop-ul este o cultură atât de universală, încât înglobează orice. Poți să faci versuri despre rădăcinile copacului care au străpuns asfaltul, despre becul de deasupra noastră. Poți să cânți despre orice. Dacă o faci cu talent, creativitate și sound mișto, este hip-hop. Nimeni nu zice că rap-ul trebuie să fie neapărat ceva politic sau social.

Cum îți alegi oamenii cu care colaborezi?

Rimaru: Totul pornește de la idee. Aici aplic modul de gândire din publicitate. Am o idee de piesă și mă gândesc cum se va învălui succesiv în text și sunet. Totul trebuie să fie subordonat ideii piesei.

Mai ascultă fanii albume așa cum o făceau acum câțiva ani?

Rimaru: Nu, de-asta nici nu se mai scot albume. Se fac compilații, single-uri… Sunt teorii care spun că este rău să mai scoți un album, că și acum 10-15 ani, cerința ca un album să fie de succes era ca de pe el 2 piese să fie de succes. Restul erau de umplutură. În momentul în care noi ne-am înhămat în treaba asta cu „Raport Major„, ne-am asumat că nici o piesă nu este de umplutură. Nici intro-ul și nici outro-ul. Și ele au un rol.
Dacă scoteam single-uri, așa cum a fost și „Ține-te de ea”, nu știu cât de coerent ar mai fi fost mesajul. R.A.C.L.A. este despre un mesaj coerent. Rime Alese Care Lovesc Adânc. Acea adâncime a sensului și acel rost al existenței albumului sunt date de mai multe picături chinezești care se adaugă una peste alta.

Care o să fie următoarea rețea de socializare nelipsită în rândul artiștilor din muzică?

Vlad Subbrigade: Ello. A apărut acum un an, este underground și este doar pentru artiști.

Rimaru: Alții zic că Snapchat, alții s-au agitat extrem de mult cu Myspace.

© Ruxandra Scripcariu

Ascultă R.A.C.L.A. pe Zonga!

Locația: Universal Music România; credit foto: Ruxandra Scripcariu.
Prima parte a interviului este AICI.