Interviu DJ Hefe & Răzvan Albu (Coma): despre cel mai nou album, „Orizont”

Astăzi, se lansează noul album Coma, numit „Orizont”, care poate fi ascultat AICI. El conține piese deja cunoscute („Cel mai frumos loc de pe pamânt”, „Document”, „Chip”, „Vezi” și „Un semn”), dar şi cinci piese noi, pe care formaţia le descrie ca fiind o împletire între sensibilitate şi putere, între poetic şi masculin, poli prezenţi şi în logo-ul trupei, în mod simbolic, prin pana şi bâta care se întretaie.

Joi, pe 24 noiembrie, ne-am văzut cu trupa la listening party-ul organizat în Cărturești Verona și, în timp fanii prezenți la eveniment se bucurau să asculte albumul, am reușit să-i prindem pentru câteva clipe și să le punem întrebări lui DJ Hefe & Răzvan Albu, despre noul material, dar și despre evenimentul de lansare de astăzi de la Arenele Romane. Grin

© Ruxandra Scripcariu

Noul album Coma se închide și se deschide cu piesele “Orizont” și “La hotar”, pentru care aveți videoclipuri noi. Cum a fost la filmări?

Răzvan Albu: A fost foarte mișto și foarte intens. Sunt clipurile cu numerele 7 și 8. A fost cel mai simplu pentru noi, pentru că nu s-au schimbat lumini, dar a fost cel mai greu de pregătit. A durat 12 ore, ca toate, dar e mai deosebit pentru că am căutat o locație potrivită și au fost mulți oameni, în jur de 200. Fiecare venea, filma și pleca. Pe tot parcursul filmărilor au fost vreo 80 de oameni care au trebuit să stea.

DJ Hefe: Este foarte important să fie clipuri în 2016, pentru că ajungi mai repede la oameni. Majoritatea trupelor acum nici nu prea mai scot albume, pentru că se zice că lumea nu mai are răbdare să asculte, scot câte un single.
Noi fiind mult mai mari, am mai prins o perioadă materialele fizice. Pentru noi, acum, formația se află în cel mai bun moment al carierei de 16 ani. Avem puterea să facem cam ce vrem noi, iar lumea să aprecieze, dar în același timp suntem și foarte atenți cu ce facem, pentru că vrem să ne placă nouă în primul rând. Ăsta este secretul oricărei formații din lume.

Răzvan Albu: Avem norocul că lumea rezonează din ce în ce mai mult cu ce facem.

© Ruxandra Scripcariu

Există o rețetă a succesului?

Răzvan Albu: La noi cred că rețeta a fost perseverența. Părerea mea este că oricât de sclipitor ai fi, dacă nu te ții de treabă, nu poți să reușești. În acești 16 ani am fost și sus, și jos, iar acum suntem din ce în ce mai sus.

Fanii au venit într-un număr mare și aici, la Cărturești, la lansare. Cum este feedback-ul pe care-l primiți de la ei?

Răzvan Albu: Este extraordinar, iar acum deja sunt mai multe generații. Sunt mulți tineri, iar asta ne-am dorit, să nu rămânem doar cu oamenii care ne ascultau acum 16 ani. Este foarte important că numărul de fani tot crește.

DJ Hefe: Știi ce-am observat? Fanii noștri sunt extrem, dar extreme de prezenți în tot ce facem, foarte dedicați și foarte aproape de formație. Uite, ca fapt divers, în 2016, printre principalele baromemetre este Facebook. Sunt trupe care au sute de mii de like-uri. Noi nu suntem așa, avem vreo 25,000, dar toți sunt acolo, ceea ce e mai bine decât să avem 500,000, dintre care doar 5 să fie prezenți. Dacă fanii nu erau să ne tragă de mână, să ne țină cumva, formația nu mai exista. Și altă chestie… Nu știu câte trupe din România au fani tatuați. Sunt vreo 10-12 oameni tatuați cu Coma, printre care și eu. Unul singur dacă-și face tatuaj, mi se pare foarte tare!

© Ruxandra Scripcariu

Răzvan Albu: Relația dintre noi și ei nu este atât de personală cum este cea dintre noi, cei din trupă, dar vorbim de toate cu ei.

După atâta timp, avem parte de un album nou, „Orizont„…

Răzvan Albu: „Orizont” are practic două părți: în ultimii 6 ani am scos cam câte o piesă pe an, iar în ultimele 6 luni am adunat 5 piese. Pentru cele scoase la o distanță de un an a fost mai mult timp de gândire, iar rezultatul este foarte comparabil.

DJ Hefe: Dacă e s-o luăm așa, cred că este un nou pilon ca să putem să mergem mai sus. Cred că dacă nu se întâmpla asta anul ăsta, nu știu când se întâmpla. Cred că formația trebuie să profite și să fie la locul potrivit, în timpul potrivit, în anul potrivit și să aibă toate planetele aliniate. 80% trebuie să fii norocos. Dacă albumele din anii ’90, care pentru noi sunt așa, un fel de Biblie, ar fi apărut astăzi, nu știu cât de mult ar fi rezonat lumea cu ele. Albumele sunt scrise și ca oglindă a vremurilor respective.

Răzvan Albu: Ăsta a fost și motivul pentru care am scos câte o piesă pe an. Așa am simțit, că trebuie să închidem albumul și vedem ce urmează.

© Ruxandra Scripcariu

DJ Hefe: Cred că meritam și noi până la urmă să se întâmple asta, după atâta timp. Suntem norocoși că se întâmplă.

La ce să se aștepte fanii în ceea ce privește concertul de sâmbătă, 26 noiembrie, de la Arenele Romane?

Hefe: Noi o să venim îmbrăcați frumos… Big Smile). Până la urmă, dacă privim așa, este un concert Coma, plus avem încă 4 piese noi și, pe lângă asta, ce cred că o să ne sperie, sau nu, or să fie foarte multe lucruri care se fac special pentru noi acolo, cum ar fi proiecții și filmulețe.

Într-adevăr, am cântat în fața a mai multor oameni decât a celor care or să vină sâmbătă. Am cântat și în deschidere la Ozzy Osbourne, Linkin Park, iar de pe scenă nu se vedea câți oameni erau. Ce diferă acum este faptul că oamenii ăștia vin pentru noi. Data trecută veneau pentru alții și ziceau ”Ce mișto că e și Coma, dar când intră Ozzy?” Big Smile ). Cumva este și stresul mai mare acum, dar e bine că cei mici care vin acum or să aplaude, iar cei mari vin din nostalgie.

Răzvan Albu: Este primul nostru concert mai mare și mai personal.

© Ruxandra Scripcariu

Ascultă Coma pe Zonga!

Locația: Cafeneaua Cărturești Verona; credit foto: Ruxandra Scripcariu.