Interviu Anda Dimitriu: acesta este și motivul pentru care am început să iau lecții de pian

Anda Dimitriu este una dintre cele mai sincere artiste din România. A venit momentul să vă prezentăm și interviul cu ea, în cadrul căruia am discutat despre cel mai recent single, „O parte din mine”, despre influențele, ambițiile sale și nu numai. Enjoy! Grin

Anda Dimitriu 3

Ultimul tău single, „O parte de mine”, este un featuring cu Spike. Tot el a făcut și regia videoclipului. Cum s-a întâmplat această colaborare?

S-a făcut prin echipa mea, ATOM. Băieții se cunoșteau de multă vreme, pentru că Spike vine foarte des în studioul nostru. La un moment dat a auzit piesa și i-a plăcut foarte mult. Eu știam
piesa, îmi placea foarte mult și oricum exista o apreciere reciprocă dinainte. Îmi place foarte mult ce a ieșit și sunt foarte mândră de piesa asta, la fel și de videoclip. Se știe că Spike este un regizor foarte talentat, cu viziune și am zis să colaborăm și în sensul ăsta, dacă tot am făcut piesa împreună.

Mă bucur că oamenii au înțeles mesajul și că s-au bucurat de colaborare. Am primit foarte mult feedback pozitiv. Într-adevăr, oamenii nu se așteptau, pentru că majoritatea mă cunosc de la Vocea României și nu știu că am colaborat cu artiști hip-hop și reggae înainte de concurs. Voiam mult ca oamenii să cunoască și înclinația asta a mea, deși nu am arătat ca și interpretare.

Anda Dimitriu 1

Spuneai acum ceva timp într-un interviu că te-a influențat hip-hop-ul încă de la începutul carierei tale. Ce artiști îți plac și de ce?

Îmi plac foarte mulți artiști, genuri diferite, stiluri diferite. În casă am crescut pe muzica soul și jazz a anilor ’50-’60 (Ottis Redding, Bill Withers, Dinah Washington, Ella Fitzgerald), dar și pe rock-ul anilor ’70 -’80 (tata era fan Deep Purple, Jimi Hendrix etc.). Abia mai târziu, am descoperit hip-hop ul și rnb-ul prin fratele meu mai mare, care începuse deja să meargă la petreceri unde se asculta muzica asta. M-au influențat mult Lauryn Hill, Erykah Badu, Jill Scott, Eminem, Dr. Dre, Busta Rhymes, TLC, Janet Jackson etc. Am crescut cu muzica lor și m-au inspirat. M-au ajutat să-mi dau seama că asta mi-ar plăcea să fac. Mi-au deschis și apetitul pentru rap. Și chiar dacă nu am arătat-o foarte mult pe piesele pe care am apărut de-a lungul carierei, am rezonat cu cultura rap pentru că îmi place mult.

Oamenii din hip-hop, majoritatea, sunt niște oameni asumați, care te învață să spui lucrurilor pe nume, să-ți asumi și să susții ceea ce îți dorești. Sunt niște oameni care spun ce simt, ce cred și mi se pare o dovadă de curaj foarte mare, pentru că în cultura pop este mult ambalaj. Nu doar în rap, ci și în jazz, pentru că acolo improvizațiile presupun o exprimare liberă. Sunt lucruri care te învață foarte multe despre caracterul oamenilor și despre cum ai vrea tu să crești. De-asta am rezonat cu modul lor de a face muzică și m-am îndreptat spre segmentele astea, rap, jazz, soul și tot ce este autentic.

Anda Dimitriu 2

Cum vezi zona feminină românească din hip-hop? În Statele Unite avem foarte multe artiste care s-au impus, atât prin atitudine, cât și prin felul lor de a compune.

La noi nu știu în ce măsură există, pentru că noi suntem o societate patriarhală, unde bărbatul este cel care s a obisnuit să aibă ceva de spus, dar cred că vine o nouă generație care se va exprima mai mult și mai liber și mi-ar plăcea să văd că se mișcă lucrurile și în direcția asta.

Pe canalul tău de YouTube ai urcat până acum câteva cover-uri de piese, printre care și ale unor artiști precum Erykah Badu și Tech N9ne. Ce feedback primești din partea ascultătorilor?

E o latură care a rămas în umbră, pentru că n-au fost lucrurile de așa natură încât să vreau neapărat să merg în direcția asta. Ascultând muzica asta și încercând s-o reproduc, m-a dezvoltat in schimb tehnic, ca și dicție, ca structură. M-a învățat să transmit mult mai natural.

Sunt niște segmente care ar trebui exploatate de orice om care vrea să fie un vocalist bun. Este totodată și un exercițiu de a te exprima liber în muzică. Interpretarea pop este foarte dulce, lucru care nu mă deranjează, însă am simțit că așa pot ieși ușor din interpretarea clasică.

Anda Dimitriu 4

Vei face în viitorul apropiat și o piesă cu una dintre influențele respective?

Încerc să-mi prelungesc influențele și în interpretările mele, chiar dacă muzica pe care o fac acum și care simt că-mi place foarte mult este pop la bază. Și da, mi-ar plăcea foarte mult ca pe viitor să mă exprim și așa.

Cum vezi industria muzicală actuală și care sunt dificultățile cu care se confruntă?

Cred că suntem o piață foarte diferită de cea din afară. Încă ne obișnuim cu muzica mai atent făcută, ca mesaj, structuri, armonii. Și nu vorbesc aici de piața underground, unde există public restrâns pentru fiecare gen, ci de cea care se difuzează la radio, tv, deci de cea care ajunge la majoritatea ascultătorilor. La noi la radio, hip-hop ul se rezumă la o strofă, două a unui rapper pe piese pop. Jazz-ul există doar în festivaluri. Soul-ul nu există. RnB ul e timid. Muzica electro, EDM acum începe să se miște și în producțiile comerciale românești. Cred că suntem în adolescență, dacă ar fi să compar cu viața unui om. Acum descoperim lucruri.

În schimb, mă bucur foarte mult că s-a deschis piața festivalurilor la noi. Că oamenii, atât din România, cât și din alte țări plătesc o sumă, nu chiar mică, pentru muzică. Este extraordinar! Avem toate șansele să evoluăm. Deja o facem, încet, dar sigur.

Anda Dimitriu 8

Ce părere ai despre serviciile de streaming? Încotro se îndreaptă industria muzicală?

Acum este un moment în care începem să ne deschidem către ce au făcut și cei din occident și să vrem să deținem un abonament la un serviciu de streaming, un download plătit, deși încă ascultăm haotic foarte multa muzica pe YouTube sau la radio. Oamenii au nevoie de diversitate, mai ales pentru că muzica se consumă mult mai repede decât se făcea acum câteva decenii. Dar și de ordine, de un serviciu care să le „aranjeze” muzica pe categorii, în funcție de momente, stări. Ceea ce e exact treaba unui serviciu de streaming Smile

Sper ca oamenii să aibă nevoie să consume tot mai mult și atunci să ajungă să dea de serviciile de streaming mai ușor și să le fie mai la îndemână, mai ales că în ziua de azi toată lumea are smartphone. În plus, artiștii sunt remunerați și, deci respectați, susținuți în ceea ce fac.

Din fiecare experiență avem câte ceva de învățat. Cum a fost pentru tine participarea la Vocea României?

A fost o experiență plină de lucruri noi, cu care să rămân și care pe mine m-a schimbat fundamental. A fost un parcurs intern, al meu, asta pe lângă ce s-a întâmplat în exterior.

A fost foarte interesant. Am trecut prin niște momente de stres foarte mari, care m-au făcut să-mi dau seama că pot să fac față unor situații foarte presante, am învățat să mă pregătesc într-un timp limită și să pun împreună cu antrenorul meu la cale un show care să stea în picioare, chiar dacă e făcut în câteva zile. E foarte multă muncă și e oboseala care se agață de tine de la o săptămână la alta și ajungi mai apoi să resimți înzecit orice efort.

Anda Dimitriu 6

Cât de dificil este să fii un artist autentic într-o lume în care trendurile vin și pleacă?

Este ceva presiune, pentru că fix după ce te-ai conturat ca artist, ai luat ce-a fost mai bun de la artiștii tăi preferați și ai acumulat un bagaj de cunoștințe apare alt trend. Dacă procesul nu este destul de rapid și tu nu ești destul de flexibil, ești puțin pe lângă subiect mereu. Trebuie tot timpul să te adaptezi.

Este provocator, dar ideea este ca influențele din noile trenduri să treacă și prin tine cât de cât. Asta cred că e provocarea tuturor și, de asemenea, să rămână ca esență aceiași, pentru că oamenii vor să cunoască artiștii. Trebuie să-ți creezi un brand și să persiști. Oamenii nu prea au încredere în artiștii care-și schimbă stilul de la un sezon la altul. Trebuie să ai o continuitate și în același timp să fii deschis la ce se întâmplă, să asimilezi lucruri.

Care este cea mai mare ambiție a ta?

Îmi doresc foarte mult să ajung într-o bună zi și să-mi fi scris cel puțin un album, care să fie o bucată din mine și din ce vreau să transmit. Mi-ar plăcea să ajung la un nivel de exprimare liberă și foarte autentică și să pot transpune asta în melodiile mele.

Asta este dorința și scopul meu pe viitor, să devin cantautor. Vreau să-mi scriu singură albumele, să pot să-mi aleg conceptele așa cum simt. Cred că atunci devii artist. Din motivele astea de multe ori mă feresc să folosesc termenul ”artist”. Simt că pentru a deveni 100% artist, trebuie să trec prin procesul ăsta, de a-mi pune amprenta totală pe muzica mea. Foarte mulți cântăreți, chiar si de la noi, fac asta, îi respect și mă inspiră.

Chiar și la nivelul la care sunt acum încerc cât mai mult posibil să-mi creez liniile melodice, să scriu cât mai des, ca să simt că am pus o piatră măcar. Acesta este și motivul pentru care am început să iau lecții de pian, ca să pot să fiu autonomă și să fac asta de oriunde.

Anda Dimitriu 7

Îți place să asculți muzică și atunci când cauți inspirație, când compui?

În ultima perioadă am ascultat muzică dintr-o prismă tehnică. Am studiat foarte mulți artiști din punct de vedere vocal și după am trecut la partea de compoziție. Ăsta e un regret al meu, că uit să mă mai bucur de muzică, nu mai am urechile ascultătorului care vrea să se relaxeze și își pune niște muzică.

Când compun, prefer să nu ascult muzică. Mă instalez în colțul meu, acasă, ascult instrumentalul și mă abandonez. Intru în transă Smile, încep să-mi vină idei. Mă gândesc la direcția în care aș vrea să merg și procesul de creație se continuă la studio unde contribuie și alți oameni cu sugestii. Este un lucru care ma ajută foarte mult să-mi lărgesc orizonturile și să-mi deschid viziunea.

Ce spune muzica ta despre tine și ce înseamnă muzica pentru tine?

Asta nu pot să spun decât din feedback-urile pe care le primesc. Oricât de mult aș vrea să mă îndrept într-o direcție, oamenii tot văd și simt că sunt sensibilă, că am foarte multe emoții. Sensibilă este cuvântul pe care-l primesc cel mai des. Asta spune muzica mea despre mine.

Pe lângă faptul că a devenit un stil de viață și toată viata mea profesională este legată de ea, muzica este un mod de a face cunoștință cu mine. De foarte multe ori când cânt mă surprind având reacții, sentimente și trăiri pe care nu le am în conversații. Asta mi se pare fascinant și m-a făcut să fiu dependentă. Mă simt liberă când cânt.

Anda Dimitriu 5

Ascult-o pe Anda Dimitriu în Zonga! Grin

Locația: Roton Music; credit foto: Alex Busu.