Interviu Zhao: atunci a fost prima și singura dată când au căzut bani din cer

Zhao a scos o nouă melodie, numită „Am Da’ N-am”, motiv pentru care am stat de vorbă cu el despre industria muzicală, serviciile de streaming şi nu numai. Grin

Zhao 1

Venirea ta la Okapi Sound a fost una firească. Cum a venit această propunere și cum te-a ajutat pe tine ca artist?

Propunerea a venit din partea lui Grasu XXL, când îmi mixa piesa „Lângă tine”. De fapt, mi-a mai spus și înainte, când eram la Red Clover Media, dar trebuia să mi se încheie contractul ca să pot să fiu oficial undeva. În principiu am putut să fac ce am vrut peste tot. Nu vreau să-i jignesc pe cei de la Red Clover, dar la Okapi Sound este diferit, pentru că aici sunt artiști cu personalitate, care-și fac singuri muzica, atenți la detalii, la versuri și atenți ca muzica lor să-i reprezinte.

Lucrezi, în mare parte, cu aceiași oameni. Consideri că este mai ușor să lucrezi cu oamenii pe care-i cunoști sau din contră, în acest fel se pot epuiza ideile mai repede?

E bine să mai schimbi și vibe-ul, pentru că te plafonezi. Eu lucrez cel mai mult singur, dar simt nevoia să merg să-mi iau inspirația și din alte locuri. Și când ne întâlnim și ne arătăm piesele unii altora, ne inspirăm reciproc.

Zhao 3

Artiștii lansează de câțiva ani buni piesele noi în mediul digital. Cum vezi serviciile de streaming, dar viitorul industriei?

Sincer, atâta timp cât muzica mea ajunge la oameni, nu mă interesează cum se duce. Serviciile de streaming ajută, iar internetul a ajutat orice artist, cunoscut sau mai puțin cunoscut, să își promoveze muzica. Îi ajută cel mai mult pe cei necunoscuți, pentru că atunci când scoți o melodie și este una bună, se duce foarte repede și poți deveni cunoscut peste noapte, cum s-ar zice. Asta chiar dacă tu ai ani de muncă în spate.

La penultima ta piesă ai colaborat cu Alan, fratele tău. Cât de dificil a fost să colaborați și de ce a durat atât până ați făcut piesa?

E o colaborare cu fratele meu și trebuia să iasă într-un fel. Lumea are așteptări. El vine din cel mai underground underground, iar eu sunt văzut cumva într-un underground comercial. Se așteptau la ceva serios, la o piesă bună. Și nici noi nu am vrut să facem o piesă așa, doar ca să avem o colaborare. Și s-a nimerit, pentru că Motzu făcuse instrumentalul și a vrut să producă din nou piesa. Cu o săptămână înainte să o lansăm, a ascultat-o Alan și a scris imediat strofa.

Zhao 3

Ai continuat în aceeași notă autentică și personală: pe noua ta piesă poate fi ascultat și fiul tău, Matteo. Cum te-ai hotărât să o lansezi?

M-am gândit acum 3 ani și jumătate, când Matteo avea aceeași vârstă, dar au venit alte piese, una după alta, și mereu parcă ultima este cea mai bună, pentru că îți oferă noi trăiri. Am ales mai multe piese pentru album. Le-a tot ascultat Grasu XXL și m-a întrebat de ce nu o lansez pe asta. Și iată, am lansat-o.

„Am Da’ N-am” conține și pasaje audio din filmul „B.D. intră în acțiune”. Care este povestea din spatele piesei?

Partea asta cu pasajul audio a venit acum la final și s-a nimerit foarte bine. Prima oară am pus doar replica lui Dem Rădulescu, iar când am pus-o zici că a tras, efectiv, pe piesă.

Zhao 6

O să scoți și videoclip la piesă?

Este un video filmat cu un GoPro. Ideea a fost foarte bună și am ținut s-o fac. Mie îmi place și îmi dă un vibe bun. Uite, și Macklemore a scos un videoclip filmat cu iPhone-ul.

Cum este mai bine, să ai tot ce nu poți cumpăra și-n buzunar un gol sau să vrei să cadă bani din cer?

Chiar urmează o piesă cu Nane, numită „Lucruri importante”, care e fix despre faptul că nu le poți avea pe toate și care o să fie pe album. „Vreau să cadă bani din cer” nu semnifică faptul că vreau să nu fac nimic. Eu muncesc în fiecare zi ca să îmi cadă bani din cer.

Chiar mai am o piesă în care spun: “Vreau să cadă bani din cer când muncesc atât de mult”. Am câștigat o singură dată la loto, cu 4 numere. 222 RON. Știam ce numere pun, pentru că mereu le pun pe aceleași. Atunci a fost prima și singura dată când au căzut bani din cer.

Zhao 5

Cum l-ar descrie Antonio Anghel (pe numele său real) pe Zhao?

Încăpățânat, prea atent la detalii, sensibil, romantic, câteodată amuzant, iar câteodată prea serios. Am o piesă și despre asta… Toate piesele sunt despre mine și dacă vrei să mă cunoști, ascultă-mi piesele! E ca și cum ai scrie o carte sau ai face un serial și l-ai da episod cu episod.

Mi-ar plăcea să am posibilitatea să fac câte un videoclip la fiecare piesă, ca fiecare să aibă filmul ăla pe care vreau să-l povestesc.

Lucrezi la noul album. În ce stadiu se află el?

Eu lucrez la un album de când mă știu. Am mai scos unul pe la începutul carierei, dar pe care nu vreau să-l mai ascult. Tot lucrez la noul material, dar nu am simțit că trebuie să-l scot până acum. Nu pentru că nu pot, ci pentru că nu vreau momentan. Nu am simțit că am cui să i-l dau, pentru că albumele în România nu prea se mai ascultă. Se ascultă mult single-urile, pentru că lumea nu are timp. E viteza asta în care trăim. Un album te ajută doar în fața celor care chiar consumă albume. În fața marelui public nu contează. Asta e părerea mea. Grasu XXL zice că, dimpotrivă, contează un album și știu că un artist adevărat trebuie să aibă cel puțin unul.

Fac într-una piese. O să dau și albumul, dar nu simt că este momentul acum. Aș putea să scot piesele, pe rând, într-un timp mai scurt. Și dacă cineva-și dorește, o să fac și CD-uri și o să le trimit prin poștă sau o să le dau personal, gratis.

Zhao 8

Când ți-ai dat seama că ai o înclinație spre zona asta artistică?

Mi-am dat seama de mic, însă părinții mei nu. Nu au crezut că am talent. Pe la 13 ani mă rugam de ei să-mi ia o orgă. Nu mi-au luat, însă i-au luat lui Alan. Am scris notele pe clapă și așa am început să cânt, din cartea de muzică. Prin liceu am mai încercat să-mi fac o formație, perioadă în care ascultam mult rap. Prin 2007 au început și niște prieteni să facă rap și mi-au deschis iar apetitul. Am început să fac muzică și nu m-am mai oprit.

Am observat că pot să cânt și m-am axat și pe scris. I-am întâlnit pe băieții de la Okapi Sound și de la Grasu XXL am învățat mult cum trebuie să scriu. Am ascultat muzică scrisă bine. Cred că mesajul pe care vrei să-l transmiți trebuie să fie și într-un mod interesant, ca oamenii să se identifice cu el. Trezești în ei niște sentimente, dar mai ales în tine, ca artist. Chiar dacă sună egoist, prima dată faci muzică pentru tine, apoi pentru public. Trebuie mai ales tu să te identifici cu ce cânți, ca ascultătorii să facă la fel.

Încă nu sunt la nivelul la care toate cuvintele să fie alese impecabil. În orice punct al carierei în care o să fii, o să simți că se poate mai mult și întotdeauna vrei mai mult de la tine. Asta într-o societate care tinde spre progres, că altfel asculți tot felul de melodii la care te bufnește râsul, iar asta pentru că sunt și cântăreți la început de drum. Nu au încă o personalitate muzicală, iar atunci când nu știi ce trebuie să cânți și cauți doar hit-uri de radio, te iei după toate gurile. Iar dacă nu ar exista penibilul, nu ar exista calitatea. Dacă nu ești mândru tu de piesa ta, atunci cine vrei să fie?

Zhao 4

Ascultă-l pe Zhao în Zonga! Grin

Locația: Okapi Sound; credit foto: Alex Busu.

  • Bogdan

    Intr-adevar, Zhao este un artist valoros, care merita din ce in ce mai multa atentie. Multumim, Livia, pentru acest interviu. Continua sa faci o treaba buna. #cainelesus

  • Samson Eric

    Sunt câștigătorul concursului si cand am scris email-i-l am greșit si am scris @gjhail sau ceva de gândul si era hlabpriv@gmail.com