Recenzie: Maximilian – A 5a Roată La Căruță (album)

Maximilian - A 5a Roată la Căruță

„A 5a Roată La Căruță” este cel de-al 3-lea album solo semnat Maximilian. Lansat împreună cu Okapi Sound, conține 14 track-uri, printre care și 3 conversații telefonice cu familia, în „Intro”, „Interludiu” și „Outro”. Acestea, dar și coperta albumului care este o poză din arhiva personală a familiei lui Maximilian, îl transformă într-un material foarte personal.

În „Intro” artistul vorbește cu mama sa, care se află în Italia și căreia îi reproșează că nu a crezut în el de la început. Ea nu ezită și îi răspunde că dimpotrivă, a crezut în el și în fratele său dintotdeauna.

Prima piesă de pe material poartă chiar numele albumului, „A 5a Roată La Căruță”, pe refren fiind Vali Câmpeanu. Strofa începe cu versurile „Eu nu știu cum se vede din exterior / Da’ cred că Maxi-i ăla arogant, superior”, care prezintă o discuție cu ascultătorii. Tot ca un reproș vine și remarca sa, prin care spune că este cunoscut publicului larg prin intermediul celor 3 piese ale sale, „Sophie” feat. MefX, „Domnișoare” feat. Spike & Zhao, dar și „Zbor Cu Parapanta” feat. Grasu XXL. Refrenul este însă pe un ton pozitiv: „Când totu-i praf în jurul tău / Nu ăsta-i răul cel mai rău”.

A doua piesă, „Am Nevoie De Un Hit”, este în colaborare cu Spike și Vali Câmpeanu și continuă ideea primei piese, cea de dezamăgire față de ceea ce i se întâmplă artistului, unde soluția este una ușor amuzantă acum: un hit. La final se aud vocile lui DJ Oldskull și Junky, primul spunând despre piesa „Sophie”: „Nu credeam că o piesă așa de căcat o să aducă niște bani din ăștia”.

Pe albumul anterior Maxi a lansat piesa „Italia `98”, scrisă din perspectiva tatălui său care pornise un fel de jurnal în perioada în care a fost cu mama lui Maximilian în Italia. Piesa „Italia `04”, cea de-a treia de pe noul album, este continuarea piesei mai sus menționate, doar că de această dată este scrisă din perspectiva artistului, care a relatat aventurile sale și ale fratelui lui. Deși e vorba despre niște vremuri grele pentru cei doi, Maximilian, prin refrenul lui Angeles, face referire la marea lui iubire și la ceea ce părea să fie singura scăpare: „De-abia aștept să vin la tine, muzica mea dragă”. Următoarea piesă este „Vorbe Despre Tine”, în colaborare cu MefX și Nane. Are o tentă amuzantă, ușor ironică. În aceeași notă urmează „Blonde, Brunete (Tot Felu De Fete)”, o piesă lansată drept single acum aproximativ un an de zile.

„Dulce Românie” este inspirată din poezia „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie” scrisă de poetul Mihai Eminescu. Este în ton cu refrenul negativist al melodiei: „Ce-ți doresc eu ție / Dulce Românie / Țara mea de vis / Nu știu cât te mai suport / Nu știu cât îți mai rezist”.

„Mi Se Pare Normal” ne prezintă ca în piesa anterioară sentimentul de dezgust provocat de sistemul în care trăim, unde nimic nu pare să meargă cum trebuie de ani de zile, din cauza corupției. Urmează „Interludiu”, în care Maximilian vorbește cu fratele său, cu care discută despre piesa anterioară și căruia îi cere părerea.

„Doina” conține sample din piesa „Între 4 Scânduri” semnată Planeta Moldova, dar și din documentarul „Doina Groparilor” și este cea mai controversată melodie de pe album, deoarece este în colaborare cu Șatra B.E.N.Z., o trupă care încă din momentul lansării a primit un feedback foarte puternic, fiind iubită de unii și urâtă de alții.
„Nu Mai Spune” vorbește de o relație aflată aproape de final, unde el își aduce aminte de ea la început, când s-au cunoscut și face o comparație între cea de atunci și cea de acum, într-o notă de amuzament: „Îmi cere, îmi cere să fiu pe bune / Ei, nu mai spune, nu mai spune, nu mai…”.

„Câteva gânduri” este următoarea și cea de-a doua piesă de pe album în colaborare cu Angeles, lansată drept single. Este una dintre cele mai sincere melodii de pe album. Putem părtunde în gândurile lui Maximilian și-i putem asculta frământările strânse de-a lungul ultimilor ani ai carierei lui: „Și trag de câțiva ani încoace / Da’ parcă trag degeaba”. De asemenea, pentru a păstra nota, a doua strofă începe cu versurile „Și da, mă doare, mă doare tare / Când unii vin și spun că ne-am stricat în continuare / Doar fiindcă ei se află undeva-n depărtare / Le-am zis că odată o să mă duc tare, tare ,tare…”.

Ultima piesă de pe material este în colaborare cu Zhao și este un remix semnat Phvne al melodiei cu același nume, lansată în toamna anului 2015. În acest fel „A 5a Roată La Căruță” se încheie într-un mod pozitiv, prin refrenul lui Zhao, dar și prin strofele lui Maximilian: „Când nimic nu vrea să meargă / Tu tot încearcă, încearcă”.
După conversațiile cu mama și cu fratele său, în Outro a venit rândul tatălui lui Maximilian să fie prezent pe material, fapt ce-l face, de asemenea, foarte personal.

Outro-ul îi prezintă pe ambii părinți, tot prin intermediul unei discuții telefonice, în ton cu cea de la începerea albumului. Maximilian îl întreabă pe tatăl său cum este în Torino, loc în care încă se află părinții, după care îl întreabă ce piesă îi place de pe album. Materialul se încheie cu evitarea răspunsului tatălui legat de piesa preferată, care lasă niște puncte de suspensie…

Trecut prin suișuri și coborâșuri de-a lungul vieții și carierei, drumul ales de el, muzica, nu este unul deloc ușor. Nu este simplu să trăiești din artă, dar când reușești să faci asta, ai parte de cel mai frumos sentiment.

Ascultă albumul aici: