Recenzie: Delia – Deliria (album)

Delia - Deliria

„Deliria” se numeşte noul album semnat Delia. A fost lansat la începutul lunii aprilie, prin intermediul celor două show-uri de la Sala Palatului și fără prea multă promovare înainte. Dar nici nu avea nevoie, deoarece Delia este una dintre cele mai iubite artiste din România.

„Deliria” se deschide cu intro-ul „Welcome to Deliria!”, care este interpretat de artistă la flaut, ceea ce-l face mult mai personal şi-i oferă un plus de legătură cu fanii. O noutate pentru Delia o reprezintă şi faptul că albumul nu este un best-of a ceea ce a lansat ea în ultima perioadă, aşa cum se obişnuieşte, ci conține în mare parte piese noi. Spunem „în mare parte” pentru că printre cele 12 melodii sunt deja şi celebrele „Da, mamă”, „Atât de trist” feat. Taxi, „Cum ne noi” feat. Carla’s Dreams, dar şi „Gura ta” feat. Deepcentral.

„Da, mamă” este chiar cea de-a doua piesă de pe album, care a născut controverse la lansare, datorită mesajului transmis. Delia vorbeşte despre alcool, ca o scăpare temporară pentru lucrurile negative care ni se întâmplă. Melodia a trezit multe critici, însă noi considerăm că muzica nu se subtitrează, ci se simte.

A treia piesă este „Cine m-a făcut om mare” şi ne trimite cu gândul la copilărie şi la trecerea timpului. Face de asemenea legătura cu piesa anterioară, pentru că aduce vorba de familia ei. Piesa o descrie perfect pe Delia, deoarece chair ea a declarat în nenumărate rânduri că încă se simte copil. Instrumentalul este şi el unul jucăuş şi tot pentru a susține ideea trecerii timpului, piesa se termină cu versul „Au trecut anii ca flama”.

În următoarea piesă, „Atât de trist”, artista alături de trupa Taxi vorbește despre o iubire trecută, unde revederea care se petrece după mulți ani se dovedeşte a fi una… tristă, atât de tristă.

Față de primele două piese în care Delia a vorbit despre iubirea încheiată într-un mod trist, în „1234 (Unde dragoste nu e)” vedem partea uşor amuzantă: „Dacă dragoste nu mai e / Hai s-o dăm în petrecere”.
Piesa este un remake al melodiei cu acelaşi nume scrisă de Gheorghe Gheorghiu, în interpretarea Deliei melodia având un sound foarte fresh, care te face s-o fredonezi şi să dansezi în acelaşi timp.

„Fum şi scrum” este piesa cu numărul 6. O piesă lentă, cântată la pian, în care recenta despărțire pare mult mai aproape, un rol important jucându-l forțele naturii: „Am să întreb soarele oare într-o zi cândva / Ar putea să vină pe strada mea?”. Amintirile par mai vii ca niciodată, deşi drumul celor doi e acum dus de vânt şi în prezent „e fum, a rămas doar scrum”.

Urmează „Cum ne noi”, care este chiar prima colaborare a artistei cu Carla’s Dreams, devenită foarte rapid hit. Apoi urmează piesa „Fulg”, care continuă mesajul sincer oferit prin intermediul piesei „Fum şi scrum”. Aici este prezentată o lume tristă, rece şi neagră, în care oamenii uită să iubească: „Cum am uitat să iubim dintr-odată, dar cum?”.

„Ce zodie eşti?” este piesa în care artista compară defectele lui prin zodii, concluzia fiind însă pe refren: „În stele e scris, nu ne potrivim / Dar noi doi ne iubim de când ne ştim”. Pe cel de-al treilea vers, alături de Marius Moga, cei doi exclamă sus şi tare „Ce contează zodia când iubeşti un om”, asta în pofida celor care cred orbeşte în zodii şi nu încearcă să iubească. Let there be love! Smile

„Ce are ea” este una dintre cele mai aşteptate piese de pe „Deliria” şi reprezintă tot o întrebare pentru el, ca în piesa anterioară, de data aceasta este însă una comună în rândul femeilor, care adesea se compară cu noile prietene ale foştilor: „Ce are ea şi nu am eu?”.

„Gura ta” este penultima melodie de pe album, compusă de Deepcentral, pe acorduri de chitară, care încheie filmul iubirii reprezentat de Delia în album, într-un mod frumos şi sincer, deoarece dragostea adevărată trece peste orice barieră.

Pentru a-i oferi o continuitate şi pentru a ne face să-l ascultăm iar şi iar, albumul se încheie tot cu Delia care cântă la flaut, exact ca în intro.

Îl poți asculta mai jos: