Interviu AMI: a fost cea mai tare senzație pe care am simțit-o vreodată

AMI a surprins publicul român cu stilul ei exotic și nu a încetat niciodată să surprindă. În interviul de mai jos am discutat cu ea despre cea mai recentă piesă, „3 Lucruri”, despre succesul venit în urma lansării primului ei single, „Trumpet Lights”, dar și despre proiectele viitoare. Lectură plăcută! Grin

AMI

Atât pentru „Deja Vu” cât şi pentru „3 Lucruri” ai lucrat cu Grasu XXL. Cum a fost să colaborați şi cum au luat piesele naştere?

Da, colaborările cu Grasu au fost primele mele colaborări cu un artist din România. Eu lucrez cu David Deejay, care este și producătorul meu. El mi-a trimis „Deja Vu”, care era într-o altă variantă. Am făcut alte versuri, pentru că erau alte strofe, însă refrenul era același. El a simțit că-i mai trebuie ceva piesei și în momentul ăla i-a trimis piesa lui Grasu XXL. I-a plăcut foarte mult și a fost încântat de colaborarea cu mine. I-a plăcut vocea mea și mi-a spus că i-am dat o sensibilitate piesei. Am fost mândră să aflu că am fost prima și singura artistă cu care el a colaborat pentru o piesă de așa mare succes.

La piesa „3 Lucruri” a fost aproximativ la fel. Aveam piesa pregătită de vreun an de zile, voiam de mult s-o lansez, dar i-am așteptat cumva momentul. Pur și simplu mi-a venit ideea să-i spun lui Grasu. L-am sunat, a simțit piesa, a făcut versurile foarte repede și am lansat-o fără să stăm pe gânduri. Este o piesă de suflet pentru noi. Ne înțelegem foarte bine cu Grasu, avem o legătură specială. Chiar și acum dacă i-aș arăta o piesă sau dacă el mi-ar arăta o piesă, sigur am face ceva, nu am sta pe gânduri. Nu facem doar ca să prindă, ci facem muzică pentru că ne place, iar muzica cu mesaj este cea mai importantă.

AMI 2

Se spune că muzica este limba universală. Când simți că reacționează publicul mai bine, atunci când cânți piese în limba română sau în spaniolă?

Am scos primul meu single, „Trumpet Lights”, iar lumea habar nu avea cine e AMI. Pur și simplu am dat drumul piesei pe internet și a prins de la sine. A intrat în cluburi, pe radiouri, după care a venit și colaborarea cu MediaPro Music. Toată lumea a crezut că piesa este din afară, că sunt o artistă venită din străinătate, de undeva din Spania. Mi s-a întâmplat, după ce am lansat-o și cu videoclip, să fiu invitată la emisiuni și să se vorbească în limba engleză cu mine. Totul a decurs de la sine și asta m-a bucurat cel mai mult. Lumea a reacționat foarte ok. Am fost impresionată să văd atâta lume că o cântă.

Când nu era încă piesa lansată cu videoclip am mers într-un club din București și, la un moment dat, a început „Trumpet Lights”. Pe refren toată lumea a început să cânte. Eu stăteam cu gașca mea și mă uitam. Eram în mijlocul mulțimii și vedeam lumea super încântată. A fost cea mai tare senzație pe care am simțit-o vreodată. Omul de lângă tine habar să nu aibă că e artistul ăla care cântă piesa lângă el… A fost foarte tare!

În momentul în care s-a aflat că sunt româncă, lumea a reacționat mai bine decât mă așteptam. Au fost și hateri, de ce să nu recunosc. De obicei când lumea află că un artist român se lansează, au tendința să spună că a apărut ca ciupercile după ploaie. Trebuia să mai vin cu ceva, cu încă o piesă, două, ca să pot să-i conving că eu asta am fac și asta îmi doresc de mică. În momentul în care am scos „Deja Vu” a fost și mai bine, pentru că lumea deja începea să știe că AMI e româncă. Piesa aia mi-a adus și mai mult public român, pentru că la celelalte piese s-a adunat și din străinătate.

AMI 3

Lucrezi încă de la piesa „Trumpet Lights”, cu care ai devenit cunoscută publicului larg, cu David Deejay. Cum a fost când v-ați întâlnit pentru prima dată, ştiind că are atâtea piese iubite de public?

Am ajuns la el în studio prin intermediul unui prieten comun. În momentul acela căuta o voce pentru proiectul David Deejay. Am fost să înregistrez o piesă și lui i-a plăcut de mine. Tot stând în studio și vorbind cu el, am început să ne cunoaștem mai bine. I-am spus la un moment dat că îmi place muzica reggae și avea piesa „Trumpet Lights” în calculator, fiind la stadiul de idee. Am făcut versurile într-o jumătate de oră, iar la început nu mi-au plăcut. Erau primele versuri făcute vreodată de mine.

David Deejay mi-a spus să-i dau o tentă mult mai exotică. Eu până atunci nu pot să spun că mă deosebeam prin ceva. El mi-a propus stilul ăsta mai exotic, cu răgușeală în voce. Mi-a plăcut, pentru că ascult mult Amy Winehouse și Jessie J. În general îmi plac artiștii care mă inspiră. Până la „Trumpet Lights” am avut multe experiențe și încercări, dar nu a fost să fie. Adi (David Deejay) mi-a spus că am nevoie de ceva, pentru că în industria muzicală de la noi ai nevoie de ceva după care să fii recunoscut de public. Așa s-a născut și proiectul AMI până la urmă, unul de suflet. Nu e nimic forțat, totul vine de la sine și asta contează cel mai mult pentru mine.

AMI 4

Contează să ai pe cineva aproape care să te îndrume?

Da, sunt foarte importanți oamenii de lângă tine, care au încredere și care te sfătuiesc ce e bine și ce nu să faci. Mai ales la început de drum, pentru că apoi știi exact ce ai de făcut. Începi să îți pui și propriile idei în aplicare. Se pot face lucruri frumoase și de calitate alături de oamenii care vor aceleași lucruri.

Eu nu am avut întotdeauna oamenii potriviți lângă mine și drept dovadă nu m-am lansat mai devreme. Pe parcurs am întâlnit oameni care au avut aceleași aspirații ca mine, au avut încredere în mine și au crezut cumva în talentul meu. Ei m-au ajutat să ajung în punctul ăsta și țin să le mulțumesc pe această cale. Fără ei probabil nu ați fi auzit niciodată de mine și tot alături de ei o să încerc să fac lucruri cât mai mărețe și mai frumoase. Cred că am un vis cam mare, dar o să-l zic: mi-ar plăcea să am o piesă în Billboard, pentru străinătate. Pentru România îmi doresc să am un concert al meu la Sala Palatului, dar asta tot așa, cu pași mici și cu multă muncă. Degeaba ai talent dacă nu muncești îndeajuns și nu ai oamenii care trebuie lângă tine.

AMI 5

Spuneai mai demult că eşti fan Andra şi ştiu că ai şi fost backing vocals o perioadă. Cum a fost acea perioadă?

În 2009 am ajuns în București, în clasa a 12-a. Am aflat tot de la un prieten că Andra își căuta instrumentiști și backing vocals pentru trupă. Am mers și cu vioara, pentru că eu cânt și la vioară. A fost super întântată, atât ea cât și tatăl ei, Mihai Alexandru. Am început să merg cu ea la concerte, după care tatăl ei mi-a propus să-l ajut la firma sa de impresariat, să fiu asistent manager. Atunci nu știam să fac nimic în domeniu, dar a fost ok, pentru că voiau să mă ajute. Am făcut și greșeli, dar după o lună, două, am făcut ordine și erau foarte mulțumiți de mine.

Îmi plăcea, știam că am foarte multe de învățat și să ajung fix la ea, pentru mine a fost un lucru mare. Mai ales că eram abia ajunsă în București și știam că doar aici pot să-mi urmez visul. A fost foarte drăguță perioada aia. Am stat cam un an și jumătate, apoi am intrat și la facultate. Știam că nu vreau să stagnez, să fiu doar asistent. Voiam mai mult, iar ei știau treaba asta. Un an sau doi mai târziu lansasem și eu prima piesă și m-a sunat și Andra, dar și tatăl ei ș m-au felicitat. Acum ne întâlnim pe la evenimente, vorbim. Am rămas în relații foarte bune. A avut un rol important în dezvoltarea carierei mele și perioada petrecută acolo.

Te-ai gândit la o posibilă viitoare colaborare, având în vedere faptul că mereu îți place să vii cu ceva nou?

Chiar îmi doresc și am vorbit cu ea. Ne dorim amândouă lucrul ăsta, dar cred că încă nu a venit piesa potrivită. Frumos ar fi să merg eu să-i propun o piesă. Abia aștept o colaborare cu ea, dar aștept un moment care să ne prindă bine amândurora. Eu mă pregătesc în viitorul apropiat pentru alte colaborări, cu diferiți artiști. Colaborarea cu Andra, e pusă într-un loc, acolo, și sigur o să vină.

AMI 6

Ai studiat atât la un liceu de muzică din Baia Mare, cât şi la Conservatorul din Bucureşti. Consideri că e necesar ca un artist să cunoască bazele teoretice ale industriei?

Da, este important să le știe. Mie studiile mi-au dezvoltat foarte mult urechea muzicală, dar și instrumentul pe care l-am făcut. Unii sunt înzestrați cu un talent de mici, că nici nu le mai trebuie o școală. Pur și simplu fac muzică după auz. Sunt mulți artiști și de la noi care nu au nici o școală, dar își fac foarte bine treaba și muncesc mult.

Asta mi-am dorit să fac, chiar dacă eu cânt de la vârsta de 3 ani și jumătate. Am dorit să am și studii, să știu și tainele muzicii. Sunt profesori foarte buni în școlile de muzică. Eu sunt mândră că am făcut și pian, și vioară, și Conservator, exact ce mi-am dorit. Am și un frate, care e mai mare ca mine cu 2 ani, Andrei îl cheamă, care la fel a făcut Conservatorul. Chiar mi-ar plăcea o dată să facem o piesă împreună, pentru că are o voce bună, doar că e puțin cam timid și momentan a ales să continue cu muzica clasică, în Cluj.

AMI 7

Până acum ai lansat single-uri de succes, dar te-ai gândit să scoți în viitorul apropiat şi un album?

Clar pe viitor am în plan asta. Mi-aș dori să fie un album complet, o parte doar cu piese în limba spaniolă și o parte doar cu piese în limba română. În ziua de azi mediul online prinde foarte bine și de ce nu, o să-l lansez online, pe Zonga, că tot a fost și piesa „3 lucruri”.

Cu siguranță o să scot mai multe albume. Or să fie doar pentru oamenii care-mi ascultă muzica. Un album e ceva personal. Da, scoți un album ca să-l vinzi, dar la mine nu se pune încă problema, pentru că sunt la început de drum și cred că un album în momentul ăsta e puțin cam devreme.

În această eră digitală, ce crezi că ar trebui să aibă specific un astfel de material pentru a fi remarcat?

Să aibă piese foarte bune, dar și personale, astfel încât lumea să se regăsească în ele. Să se identifice cu tine ca artist. Contează cel mai mult să pui suflet în albumul ăla, să-l faci să-ți placă ție în primul rând. Cu siguranță o să le placă și oamenilor din jur.

AMI 8

Industria muzicală s-a mutat, încetul cu încetul, în spațiul digital. Ce părere ai despre serviciile de streaming?

Recunosc, stau foarte mult pe internet. Cred că din ce în ce mai mulți oameni nu se mai uită la televizor și stau pe internet. E o ocazie foarte bună de a-ți lansa piesele și de a-ți face promovare, mult mai bine decât pe TV. Susțin online-ul, mai ales că nu am crezut niciodată că o să ia o așa amploare. Ne ajută foarte mult pe noi artiștii. Nici radiourile nu mai sunt atât de importante. Oamenii nu trebuie să mai asculte neapărat radio sau TV ca să afle de lansarea unei piese. Nu le sunt impuse anumite piese. Pe internet oamenii aleg și dau play la o piesă, apoi o ascultă de câte ori vor. Nu mai e o limită, ești mult mai liber în online.

AMI 9

Cum va arăta următoarea perioadă pentru AMI? Ce ne pregăteşti?

Urmează să scot câteva piese în limba română. O să mai scot și în limba spaniolă, pentru că sunt recunoscută drept fata care cântă în spaniolă. Cumva cred că am dat tonul în partea asta de piese latino, că am văzut după mulți artiști care au încercat să facă treaba asta.

Publicul roman e din ce în ce mai deschis la nou. Am observat că încep iar să prindă piesele house și mă pregătesc să scot și eu una în genul ăsta. Chiar cu David Deejay. Urmează să o lansăm împreună. E o piesă super tare și e ceva nou față de ce s-a ascultat în România până acum. E stilul David Deejay, dar e readaptat. O să filmăm și un videoclip. Spre sfârșitul lunii s-ar putea chiar s-o lansăm.

AMI 10

Ascult-o pe AMI în Zonga! Grin

Ascult-o pe AMI şi nu uita să citeşti cel mai nou interviu cu ea, pe news.zonga.ro! ?? #ami #video #interviu #3lucruri #dejavu #grasuxxl #trumpetlights #zonga #zongamusic #muzica #muzicamea #streaming #musicstreaming #blog

A video posted by @zongamusic on


Locația: MediaPro Music; credit foto: Alex Busu.