Interviu Dorian Popa și What’s UP: despre piesa „Buze” și planuri de viitor

Cu ocazia lansării piesei „Buze„, am stat de vorbă cu Dorian Popa și cu What’s UP despre noua lor colaborare, despre cum văd muzica, industria muzicală și nu numai.
Dorian ne-a mărturisit că muzica este pe primul loc, iar What’s UP lucrează la albumul său. Lectură plăcută! Grin

Dorian Popa și What's UP 2

Ai lansat noul tău single, „Buze”, în exclusivitate pe Zonga. Care este povestea piesei şi cum a ajuns, de la stadiul de idee, la stadiul de piesă?

Dorian Popa: Ai zis foarte bine că am lansat piesa, pentru că așa a ajuns și de la stadiul de idee la stadiul de piesă. Aveam un negativ foarte bun, care a fost propus de către cineva pentru mine, spunându-i-se lui Matteo că este un negativ pentru mine. Uite așa, cu negativul ăla și cu super versurile scrise de What’s UP a ajuns să fie o piesă. Am lucrat cu toții la acest proiect și atunci este meritul tuturor.

Cum ai ajuns să lucrezi cu What’s UP?

Dorian Popa: A fost foarte frumos. El este un artist desăvârșit și atunci când este fix în momentul creației o face fără să clipească și cu o super viteză, doar că asemenea unui creator trebuie să îi înțelegi momentele și să îl aștepți atunci când este în momentul maxim de creativitate. Am așteptat momentul propice să am cele mai bune versuri. Atunci când el a simțit că e gata, am scris. Piesa a fost scrisă în două ore, cap coadă.

Dorian Popa și What's UP 1

Ați filmat şi un videoclip. Cum s-au desfăşurat filmările?

Dorian Popa: Ne-am distrat foarte tare la filmări, dar în același timp am fost și foarte atenți, pentru că atât eu cât și What’s UP ne implicăm foarte mult în proiectele noastre, pentru că abia atunci lucrurile ies foarte bine. Ne-am distrat, am făcut totul așa cum trebuie și cred că asta se vede în videoclip, pentru că reprezintă fix energia pe care noi ne-o doream.

Când ai luat pentru prima dată contact cu muzica?

Dorian Popa: E mult spus că fac muzică, pentru că sunt la început abia, dar stau pe lângă cei care fac muzică și încerc să le fur din secrete.

What’s UP: Știe să scrie versuri, doar că e leneș din punctul ăsta de vedere. Și eu am început să merg cu el la sală, facem schimb de experiență. La un moment dat nu o să mai fie leneș în a scrie versuri și nici eu în a merge la sală.

În ce domeniu te simți mai confortabil, în muzică sau în actorie?

Dorian Popa: Din păcate actoria ocupă deja un loc secundar în inima mea, pentru că muzica și televiziunea au ocupat primul plan. Asta nu înseamnă că nu-mi place și actoria, dar deocamdată mă simt mai confortabil în zona muzicii pentru că aici activez cel mai mult.

Dorian Popa și What's UP 3

Cât de greu ți-a fost, tu fiind din Constanța, să vii să studiezi în Bucureşti?

Dorian Popa: Agitat fiind, de mic îmi doream să plec din Constanța, pentru că e un oraș prea liniștit pentru mine și prea mic. Visam să vin la București, așa că venirea mea propriu-zisă mi-a făcut o mare bucurie. Am stat în cămin primul an și jumătate din facultate, pentru că așa cred eu că trebuie să facă orice student dacă vrea să trăiască viața aia adevărată, așa cum e ea. Viața în cămin te învață multe și te călește foarte bine. După care, odată cu avansarea spre terminarea studiilor m-am și angajat și a intervenit rutina. Nu mi-a fost foarte greu să plec din Constanța, pentru că nu prea mă țineau multe lucruri acolo, doar mama care-mi spunea să vin în București și să realizez ceva cu viața mea.

Când ai simțit că pasiunile tale prind roade? S-a intersectat cu perioada LaLa Band?

Dorian Popa: Eu credeam că viața mea va însemna muncă la birou și eram resemnat în privința aceasta, pentru că am terminat Academia de Studii Economice și mă așteptam să merg mai departe pe contabilitate și informatică, ceea ce studiasem de altfel, dar uite că am avut un mare, mare noroc de la Dumnezeu și am aflat într-o seară de castingul de care n-o să uit niciodată, iar de acolo viața mea s-a schimbat total, în bine zic eu, pentru că aici mă regăsesc mai tare decât în zona cealaltă, a corporatiștilor.

Deocamdată suntem bine și sperăm să fim bine și pe viitor, pentru că nu este ușor și așa cum se spune, e ușor să ajungi sus, dar e mai greu să te menții. Cel mai important este să găsești un numitor comun între visul tău și nevoia de supraviețuire, iar să încerci să supraviețuiești din visul tău e cel mai bine.

Cât de greu este să-ți urmezi visul?

Dorian Popa: Eu cred că suntem printre cei norocoși și nu cred că e just să spunem că e greu sau ușor să-ți urmezi visul. Am avut un profesor de matematică care-mi tot spunea că muzica și matematica se îmbină foarte bine. Ai să râzi, dar așa este. Eu le-am legat. Atât eu cât și What’s UP am terminat profile de matematică intensiv informatică și uită-ne în muzică.

Dorian Popa și What's UP 4

Cum a luat naştere colaborarea ta cu Dorian pentru piesa „Buze”, lansată în exclusivitate pe Zonga?

What’s UP: Sunt foarte fericit că într-un final am ajuns să și colaborăm. Noi suntem foarte buni prieteni deja de vreo doi ani de zile, timp care nu știu cum a trecut atât de repede. Acum doi ani când ne-am văzut ne-am gândit la cum ar fi să facem ceva împreună. Timp de un an de zile nu s-a întâmplat nimic, până ce a apărut acest negativ superb. Am niște buze tatuate pe gât și am zis că s-ar potrivi perfect cu piesa. Am făcut strofa mea pentru piesă, am mai lucrat puțin la versurile lui și iată rezultatul. Mie îmi place foarte mult și sper să le placă și ascultătorilor.

Cât despre prietenia cu Dorian, sper să țină o viață, pentru că este una foarte frumoasă și nu văd de ce ne-am certa vreodată. Anul trecut filmam clipul piesei “Bine”, iar primul cadru este cu Dorian. La fel a fost și anul ăsta când am filmat „Piesa mea de dor”, în zăpadă, și vreau să-i mulțumesc foarte mult cu ocazia asta. Deja este al treilea clip pe care-l filmăm împreună.

Dorian Popa și What's UP 5

Publicul a început să audă de What’s UP prin intermediul colaborărilor cu Maximilian şi DOC. Când scrii o piesă, primul instinct e să aibă influențe hip-hop?

What’s UP: Eu am început să scriu versuri când eram foarte, foarte tânăr, nici nu mai știu, cred că pe la 8 ani. Atunci am început să scriu versurile pe foaie, pentru că până atunci le aveam doar în cap. Cu timpul versurile s-au transformat în rap, de aceea am colaborat ulterior cu DOC, Sișu, Maximilian și alți rapperi, pentru că sufletul meu a fost, este și va rămâne mereu lângă rap. Numai că, îmi place foarte mult să și cânt, și am realizat că cel mai bine, în industria muzicală, mă potrivesc pe pop/R&B, pop/hip-hop, dar am rămas tot în zona cu rap, numai că este pop.
Urmează să lansez și un album hip-hop, îmi doresc foarte mult să fac asta. Lucrez la el de-o vreme și sper să fie pe placul ascultătorilor.

Dorian Popa: În mare parte l-am ascultat și știi care-i treaba? Diferența dintre niște versuri și niște versuri scrise de What’s UP, din punctul meu de vedere, se face prin poveste. Sunt versuri pe care atunci când le asculți nu-ți trezesc nimic și versuri pe care atunci când le asculți ți se ilustrează în cap o poveste.

What’s UP: Asta a venit tot din cauza rap-ului, pentru că asta face el, arată ce-i în jur și în principiu îți spune o poveste și atunci când am venit și am transpus ideile mele din rap în muzica pop, automat a venit și povestea.

Dorian Popa și What's UP 6

Spuneai într-un interviu că asculți muzică aproape tot timpul. Cum e când compui, îți place să asculți melodii, instrumentale?

What’s UP: Sunt mai multe moduri în care am ajuns să termin o piesă. Uneori pur și simplu încep să scriu versuri din ce mi se întâmplă, fie că e vorba de familie, de sistem și așa mai departe, dar sunt și moment în care primesc piese de la alții, ca și în cazul piesei “Buze”, unde văd filmul piesei și îl completez cu trăirile mele.

Dacă vrei să ajungi la oameni, nu poți ajunge decât printr-un numitor comun, iar el vine prin trăirile oamenilor. Este de ajuns să te uiți în jur și să exersezi foarte mult ideea de a scrie versuri. În rest totul ține de cât timp investești în ce faci.

Artiștii de afară mereu m-au inspirat foarte mult, dar nu numai ei, ci și cei din țară. De afară Kanye West, la un moment dat, era pentru mine ceva senzațional, pentru că era absolut contra trendului. Când toți rapperii se îmbrăcau larg el se îmbrăca slim, când rapperii voiau să fie gangsta, el vorbea de probleme sociale sub o formă mai prietenoasă…

De Justin Timberlake am mai fost inspirat, care nu este neapărat rapper, dar are ceva din zona asta. Drake îmi place foarte mult, Jay-Z, iar lista e lungă. De la noi inspirat am fost de Guess Who. Mi-a plăcut foarte mult primul lui album, “Probe audio”, a fost senzațional. Mi-a dat tăria de a continua și lupta, chiar dacă soarele părea că nu o să fie vreodată pe cer. E ca atunci când muncești și nu știi dacă o să-ți iasă, dar muncești. Pentru mine Guess Who a fost o mare rază de soare. Într-un final sunt aici, ținându-mă de treabă.

Dorian Popa și What's UP 7

Despre ce va fi vorba în album și în ce stadiu este el acum?

What’s UP: În principiu 70% este gata, acum a mai rămas doar să finalizez anumite lucruri. Nu am mai abordat subiectele ca în alte vremuri, pentru că eram puțin mai direct și mai agresiv în limbaj. Acum ceva timp am spus niște lucruri pe care probabil trebuia să le zic mai prietenos și i-am deranjat pe unii oameni și de atunci mi-am propus să scriu în așa fel încât să nu mai deranjez, dar cu toate astea să ajung să-mi transmit mesajul dorit. În albumul meu, în principiu, vreau să le arăt oamenilor că se poate și vreau să fac și eu ce a făcut Guess Who pentru mine cu albumul lui, să le arăt oamenilor că se poate și că e important să muncească, indiferent că vor să fie pictori, dulgheri etc.

Totul ține în a investi mult timp, pentru că orice vrei tu găsești pe internet despre orice meserie. Investește timp și totul va fi ok. Sunt mulți oamenii la 30, 40 de ani care nu și-au împlinit visul, tocmai pentru că au trebuit să termine școala, că așa au zis părinții, s-au dus la muncă doar pentru că acolo se făceau bani și uite așa trece viața și nu o trăim bucurându-ne.

Chiar dacă poate din pictură nu se câștigă foarte bine, la un moment dat când ajungi să fii un pictor foarte bun, cu siguranță vei trăi din asta. Nu este vorba despre cum trăiești, ci despre a face ceea ce-ți place. Au fost vremuri când nu aveam bani, dar mă bucuram foarte mult că fac muzică și asta conta.

Muzica ne influențează viețile şi avem multe melodii pe care le fredonăm zilnic şi în care ne regăsim. Te gândeşti la impactul pe care-l transmiți publicului prin ceea ce compui?

What’s UP: Întotdeauna când încerc să scriu niște versuri realizez că mă găsesc într-un punct unde îmi expun problemele personale și aici se regăsesc și problemele altora, care seamănă cu ale mele, dar întotdeauna vin cu o soluție pe refren, pentru că degeaba vorbim de probleme dacă nu avem nici o soluție. Și atunci dacă plâng pe strofe și-mi expun durerea, pe refren încerc totdeauna să fiu vocea care spune “hai, ridică-te și mergi mai departe”. Vine strofa doi, mai plângem puțin și apoi revenim la pozitivitate. Sunt foarte atent cu versurile mele, nu îmi place să lansez piese cărora nu le-am acordat destul timp și destulă atenție.

Mă bucur să văd că oamenii înțeleg versurile mele, pentru că reacționează. Cel mai trist e atunci când încerci să transmiți ceva, vorbești cu cineva și realizezi că nu a înțeles ce ai vrut să zici. Mi s-a întâmplat asta la începutul carierei mele. Scriam versuri și părea că doar eu înțeleg ce vreau să zic și nu era plăcut. Acum și eu încerc să scriu mai atent, să mă fac înțeles, iar oamenii reacționează. În ultimii patru ani s-a și văzut, pentru că mi-am schimbat stilul de a scrie.

Când eram tânăr îmi plăcea să scriu cât mai complicat, deoarece cu cât ești mai complicat cu atât ești mai poet, dar pe drum mi-am dat seama că dacă vreau să ajung la inima omului nu trebuie să-l complic în gândire, că dacă nu poți să treci de creierul omului nu poți să ajungi la inimă. Muzica trebuie să meargă la inimă.

Dorian Popa și What's UP 8


Ce trebuie să facă un artist la început de drum ca din sutele de piese lansate într-o zi, piesa lui să fie aia care să ajungă la urechile oamenilor?

What’s UP: Trebuie să aibă mare încredere în el, adică dacă simte că are ceva de spus să nu lase pe nimeni, că-i sora, fratele, nu știu ce verișor mai mic, să-i explice lui cum stă treaba. Trebuie să facă ce are în cap. Eu am realizat că în toți anii în care am pus muzică pe internet, absolut instant s-a cernut ce e bun de ce e rău. Oamenii când ascultă piese care să le ofere sentimente, imediat dau un share și imediat piesa ajunge la alții.

Sunt multe piese pe care le pui pe internet și nu se mișcă deloc, iar atunci îți dai seama că e o piesă cu care nu are rost să te mai chinui, să-I faci promovare, asta pentru că nu le place oamenilor, iar internetul mi se pare un mare ajutor în sensul ăsta, pentru că afli opinii.

În online ai opinii care rămân acolo, le vezi. De multe ori te mai și mulezi după ce vrea publicul, pentru că pentru un muzician cea mai mare durere este să nu aibă ascultători și atunci preferi să faci cum am făcut și eu, să păstrezi influențele care-ți plac cu adevărat, dar să te mulezi pe cerințele oamenilor.

Cât de importante erau părerile pe care le primeai la începutul carierei și cât de mult te influențează ele acum?

What’s UP: Tind să cred că mereu am ținut cont de opinii și întotdeauna am făcut o balanță. M-am gândit la ce cred și simt eu despre ce am făcut și am încercat să văd în ce cred alții, unde este problema, adică unde mi s-a părut mie că e ceva tare și lor nu. Cu timpul am început să schimb și e de ajutor. În principiu când vezi lucruri care și pe tine te deranjează, dar realizezi că nu le-ai văzut, te ajută.

Cum vezi serviciile de streaming şi actualul mod digital de consum, față de vechiul mod, cel fizic?

What’s UP: Personal mă bucur din tot sufletul că s-a schimbat, mă bucur că am ajuns să mergem la oameni prin intermediul internetului, pentru că internetul ajută mult mai mult artiștii aflați la început de drum. Dacă ești un artist foarte bun și talentat și nu știi cum să ajungi pe TV și pe radio, internetul te ajută. Și așa m-a ajutat și pe mine să lucrez cu Marius Moga și cu alți oameni din industrie, care făceau treaba asta de mulți ani, și așa-i ajută pe toți puștii din întreaga lume.

Dorian Popa și What's UP 9

Mă bucur că avem acces la tot felul de ajutoare, exact cum este și Zonga, deoarece pentru mine ca și compozitor e un mare ajutor, pentru că pot ajunge la oameni. După vedem dacă le place sau nu, dar cea mai mare problemă a fost întotdeauna pentru artiști cum să ajungă la oameni. Repet, pentru mine e un mare ajutor și mă bucur de existența Zonga.

Atenție, mesaj de ultimă oră de la Dorian Popa şi What's UP. Smile Citiți interviul cu cei doi pe news.zonga.ro! ? #zonga #zongamusic #muzicamea #muzica #music #dorianpopa #dorian #popa #whatsup #piesa #piesanoua #lansare #streaming #musicstreaming #audiostreaming #exclusivitate #buze #mediapro #mediapromusic #lasalumeasaneacuze #cevreaueuimipoticitipebuze

A video posted by @zongamusic on

Locația: Fumetto; Credit foto: Alex Busu.

  • Mihai Zet

    Faine pozele si inceputul interviului Big Smile ca le faceti mult prea lungi. Eu unu n’am rabdare sa citesc atat Laugh

  • Nicolae VASILIU

    Livia lasa-ti interviurile asa. Cei ca Mihai care nu sunt interesati de inverviurile acestea pot sa nu le citeasca.

    Foarte tare interviul. Keep up the good work. Poate data viitoare ne surprindeti cu o varianta VIDEO Smile

    Have a nice day peeps!