Interviu David: „De tine mi-e dor” poți și ar trebui să spui direct

Cu ocazia lansării piesei „De tine mi-e dor” semnate David, în exclusivitate pe Zonga, despre care v-am scris AICI, artistul ne-a acordat un interviu în care am discutat despre el, despre planurile de viitor și nu numai. Lectură plăcută!

David, pentru ascultătorii care nu au apucat să te asculte până acum, ce ar trebui să știe despre tine?

Bună! Sunt un mândru bistrițean care a decis la timp că are nevoie de mai mult spațiu de exprimare artistică. Astfel, de 8 ani locuiesc în Cluj-Napoca. În puținul timp liber rămas după repetiții și concerte îmi place să cânt la chitară și pian. Nu știi când mai apare o idee ce se transformă în piesă. Smile

Ai lansat piesa „De tine mi-e dor”, în exclusivitate pe Zonga. Cum a luat ea naștere, care este povestea din spate și cât a durat până a ajuns la stadiul final?

În primul rând cred că e o piesă firească, un cântec despre cum se petrec cu adevărat lucrurile în viață. Nu toată lumea e „sky high”. O piesă de dragoste are file din trecut și prezent, iar „De tine mi-e dor” tocmai despre asta e. Inițial am compus piesa cântând la chitară, dar am realizat imediat că ar suna mult mai bine pe un fond de pian.

David - De tine mi-e dor

Care a fost cel mai nebunesc gest pe care l-ai făcut pentru persoana de care îți era dor?

Nu știu dacă e nebunesc să iei un taxi și să mergi 300 de km să vezi persoana iubită. Pe de altă parte ce opțiune aveam dacă nu am permis?! La momentul respectiv mi s-a părut ceva ce trebuie să fac. Sunt romantic și destul de timid în afara scenei…

Muzica diminuează distanțele între oameni. Cât de dispuși sunt oamenii la rândul lor, în ziua de astăzi, când timpul este din ce în ce mai prețios, să spună „Mi-e dor de tine” și să facă și ceva în acest sens?

Oamenii nu mai vorbesc sau nu prea mai comunică normal, prin viu grai. Astăzi încercăm să trimitem mesaje simpatice, gif-uri amuzante sau videoclipuri drăguțe ce ar trebui să pună în mișcare sentimentele pentru noi. Greșit! De tine mi-e dor poți și ar trebui să spui direct. Nu știu de ce aș face altfel?!

M-aș bucura într-adevăr ca lumea să folosească „De tine mi-e dor” să transmită un mesaj cuiva sau să își exprime sentimentele printr-o piesă de-a mea. Totuși consider că nu trebuie renunțat și nu se va renunța la cuvinte și fapte, motiv pentru care oamenii încă își mai scriu bilețele de dragoste sau se mai sună pe furiș de la birou să-și spună un „te iubesc”, „îmi lipsești” sau „vreau să te văd”.

David 1

Ai cochetat cu muzica încă de la vârsta de 6 ani. Când a devenit dintr-un simplu hobby o adevărată pasiune și un drum pe care să vrei să continui?

Din copilărie și adolescență, muzica a fost dintotdeauna acolo deoarece am perceput-o și interiorizat-o sub mai multe forme, pornind de la automatismul cu care studiam zilnic și culminând cu euforia plăcerii de a cânta și de a mă transpune în mai multe stări. Perspectiva hobby-ului, ca înclinație muzicală, nu aș putea spune că am avut-o vreodată, deoarece eu am studiat pian clasic 13 ani, dar îmi aduc aminte de acea frumoasă perioadă a liceului când, descoperind chitara electrică, obișnuiam să cânt în camera mea Metallica și mă imaginam un rock star pe marile scene. Cred că acelea au fost momentele care au declanșat dorința de a mă afirma și mai departe de a mă determina să aleg acest parcurs al muzicii pop.

Ai studiat la un liceu de muzică. În ce măsură te-au ajutat aceste studii în carieră și care este raportul teorie versus aplicabilitate?

A avea cunoștințe primare de muzică sau baze muzicale precum teorie, armonie sau forme, poate fi de mare ajutor oricărui muzician, deoarece îl ajută să se raporteze mai ușor la sunete și compoziția este mult mai la îndemână. Pe mine m-a ajutat mult când lucram într-un studio din București alături de artiști cunoscuți. Pe de altă parte este adevărat că sunt și excepții fericite, autodidacți ce își exploatează cu multă inventivitate universul și chiar au rezultate bune. Ideal e să ai și una și alta.

David 2

Cum va fi anul 2016 pentru David și cât de curând vom avea parte de o nouă surpriză din partea ta pe Zonga? Smile

Pentru mine această piesă e un nou inceput. O să compun și cânt în continuare, ne pregătim pentru multe melodii frumoase și reale… Și când o să doresc din nou să lansez o piesă, tot aici pe Zonga ne auzim! Smile

Credit foto: Liviu Rațiu