Interviu Dj Undoo: dacă vezi succesul ca pe un obiectiv pe care trebuie să-l atingi, trebuie să faci în fiecare zi ceva pentru acel obiectiv

”The Crown of Life” este un album care promovează optimismul şi perseverența, printr-un mijloc în care va ajunge la mulți oameni: muzica. Cum arată, în prezent, drumul spre succes pentru Dj Undoo?

Cu multă muncă, dedicare și cum ziceai și tu, cu multă perseverență. Dacă vezi succesul ca pe un obiectiv pe care trebuie să-l atingi, trebuie să faci în fiecare zi ceva pentru acel obiectiv. Era și o metaforă, o ziceau mai mulți: trebuie să pui o cărămidă în fiecare zi. Dacă vrei să construiești ceva măreț în viața ta, trebuie să pui în fiecare zi și după o perioadă o să ai succes.

Eu am niște liste cu albumul din stadiul în care era acum câteva luni. A trebuit să fac câte puțin, să mai tai, să mai încercuiesc, să tai din nou. Iar asta e din perioada de acum două luni de zile, nu vorbesc de când m-am apucat de album, adică de anul trecut.

Din celălalt punct de vedere, susținerea prietenilor, colegilor și a celorlalți oameni, iar este o chestie importantă. Fără ceilalți nu prea putem să facem lucruri. Am avut perioade în care am fost implicat în echipe mai mari și a fost altceva, iar când sunt singur e diferit, deși și acum am avut suportul multor oameni și vreau să le mulțumesc și pe această cale.

Dj Undoo 2

Numele albumului este inspirat din cartea scrisă de KRS-One, una de bază, mai ales pentru artişti. Cum s-a născut această conexiune?

Eu îl ascult pe KRS-One de mulți ani și am reușit să-I cumpăr cartea când a apărut în 2009, ”The Gospel of Hip Hop: The First Instrument”, și am fost foarte influențat și nu doar din punct de vedere muzical, pentru că el în carte vorbește și despre cultura hip-hop, dar și despre stilul de viață al unui rapper.

Atunci când am căutat numele pentru album, am fost influențat. Citesc în fiecare seară. Cartea am citit-o atunci, dar acum seara, înainte să mă bag la culcare, o mai răsfoiesc. Are la un moment dat și o secțiune care se numește ”Freestyle” și are câte un vers pentru fiecare zi din an. Unele versuri chiar se potrivesc și la fel, când am început să caut numele pentru album, am făcut o listă și am pus mai multe nume.

Într-o seară citind din carte, mi-a apărut din nou ”The Crown of Life” care avea legătură cu cei care perseverează și continuă în urma tuturor eșecurilor și tuturor provocărilor, care primesc la un moment dat Coroana Vieții, care era și o expresie din Biblie și cumva se lega de o binecuvântare divină.

Albumul are şi piese interpretate în limba engleză. Va exista şi o variantă internațională a albumului?

Am vrut să fac inițial, după m-am răzgândit și am zis să le las. Jumătate din album este în engleză, jumătate în română. Și probabil o să-l las așa, pentru că sunt mulți români plecați pe afară și dacă vor să-l asculte, să-l cumpere, să susțină artiștii și de ce nu, poate sunt și alți ascultători care vor să audă cum sună hop-hop-ul din România. Și așa, e ok să fie în română chiar și pe canalele de distribuție de afară.

_DSC1761

Cât timp au durat înregistrările pentru album?

Unele piese au fost începute acum mai mulți ani de zile, dar când m-am hotărât să fac albumul, să găsesc conceptual… cred că anul trecut, în vară. De atunci am început să-mi continui ideile începute.

Mulți ascultători te știu din perioada în care erai la Hades Records, una dintre cele mai importante case de discuri independente de hip-hop din țară. Cum îți aduci aminte acum de acea perioadă?

Chiar de curând a postat un prieten o poză de la lansarea Veritasaga… A fost o perioadă foarte mișto. Eram într-o echipă mai mare. Evenimentele pe care le făceam, oamenii cu care ne întâlneam, concertele, artiștii străini pe care-i aduceam…
Am învățat multe lucruri în perioada aia. E normal ca oamenii să știe, pentru că am impresia că multe generații care vin de acum înainte nu știu sau nu caută.

Cât de necesare sunt conexiunile pe care şi le face un artist în industria muzicală?

Foarte, foarte importante. Dacă știi pe cine trebuie, unde trebuie și când trebuie, e perfect. Era o vorbă… P.C.R.: pile, cunoștințe și relații. Mai important decât ce poți tu să obții de la oamenii ăia pe care-i știi, la un moment dat e important și cum poți să-i ajuți tu pe ei. Dacă ajuți tu niște oameni, după asta e mult mai ușor. Când ai tu nevoie de ajutor să-l primești. Merg pe idea să oferi primul și, poate când o să ai nevoie, o să ți se ofere.

Dj Undoo 1

Cât de importantă este cultura și cunoașterea rădăcinilor genurilor muzicale, în cazul de față în hip-hop?

E destul de importantă, nu poți să fii ignorant, dar în același timp, la un moment dat poate să fie prea multă informație. Sunt deja 40 de ani de când e hip-hop-ul cunoscut și probabil sunt o tonă de albume și de artiști reprezentativi și sincer, sunt unii artiști pe care poate n-am apucat încă să-i descopăr într-adevăr.

Am încercat să fiu cât de cât deschis și să fiu la curent. Trebuie să fii curios măcar puțin, indiferent în ce gen muzical activezi sau ca ascultător. E bine să te documentezi, mai ales că acum internetul îți permite. E ca o fundație. E important să știi cine a fost înaintea ta, ce a făcut, să vezi de ce rezonezi cu genul ăla muzical.

Dj Undoo 3

Ce albume te-au inspirat în procesul de creație a albumului?

Cred că până acum m-a inspirat tot ce-am ascultat, dar în albumul ăsta cred că am fost inspirat mai mult de valul ăsta cu sound mai fresh, mai electro, deși am încercat să vin cu flavour-ul meu. Au fost multe albume, nu pot să zic că e unul exact. Asta pe partea muzicală, că mai sunt și alte lucruri care m-au influențat, din viața reală.

Streaming-ul a devenit o alternativă bună pentru ascultătorii din ziua de astăzi. Ce părere ai despre aceste schimbări din comportamentul lor, petrecute de-a lungul anilor? Încotro ne îndreptăm?

E ceva natural și obligatoriu de la un punct încolo, din moment ce tehnologia a evoluat și a trebuit să ne adaptăm odată cu ea. Părerea mea e că ar fi trebuit mai din timp, ca cei care dețin puterea în ceea ce privește muzica, poate ar fi trebuit să-și dea seama și să accepte tehnologia mai din timp.

Streamingul mi se pare ușor, în așa fel încât să se bucure toată lumea: și artistul, și ascultătorul, și casa de discuri. E convenabil, e ușor. Mai sunt unii care nu știu și nu vor să inoveze, nu se gândesc la lucrul ăsta. Sunt artiști care au preîntâmpinat și au avut numai de câștigat de pe urma asta.

Dj Undoo 4

Ascultă albumul ”The Crown of Life”, lansat în exclusivitate pe Zonga:

Locația: Daw Studio; credit foto: Alex Busu