Recenzie: Disclosure – Caracal (album)

disclosure-caracal

După doi ani de la primul lor material, duo-ul britanic Disclosure a lansat pe 25 septembrie noul album, numit „Caracal„.

Acesta beneficiază de 11 piese, plus încă trei în varianta deluxe, printre invitaţii de pe album făcând parte artişti precum Lorde, The Weeknd, Sam Smith, Kwabs şi Miguel.

Momentan au fost lansate doar trei piese ca single-uri, dintre care fac parte „Holding On” cu Gregory Porter, „Omen” cu Sam Smith, dar şi „Jaded”. Băieţii nu sunt însă la prima colaborare cu Sam Smith, piesa „Latch” fiind printre cele care le-au adus recunoaşterea internaţională.

Un album seducător, versatil, cu piese catchy pe care să le asculţi în căşti în drum spre şcoală/muncă şi pe care-l să-l ai pe repeat, fără să te saturi de el luni bune şi de asemenea, pe care să nu te surprindă să-l asculţi şi în marile cluburi şi localuri din ţară. Albumul cu puternice influenţe r&b se încheie cu balada „Masterpiece”, venită drept un fel de completare pentru romantismul adus de Lorde pe piesa „Magnets”.

„Încercăm să aducem suflet în compoziţia noastră […]. Folosim acorduri de jazz care au emoţie, în locul a ceva plictisitor”, declara unul dintre artişti anul trecut pentru Billboard şi, se pare că le-a ieşit, iar asta se vede cel mai bine pe piesa „Holding On”, cântată de vocalistul de jazz Gregory Porter. Procesul de creaţie s-a bazat mult pe colaborare, lucru de asemenea vizibil pe material.

Revenind la numele albumului, deşi pe mulţi români „Caracal” sigur i-a dus cu gândul la oraşul din judeţul Olt ( Smile ), el a fost dat de specia unei pisici sălbatice africane. De asemenea, deja s-au făcut publice şi primele date şi locaţii pentru turneul de promovare al albumului, însă România nu este încă pe listă. Frown

„Settle”, primul lor album, a fost considerat ca fiind unul dintre cele mai bune albume dance ale anului 2013, fiind pe al doilea loc în topul realizat de publicaţia Rolling Stones. Cu siguranţă şi „Caracal” va ajunge în locurile fruntaşe ale topurilor din lumea întreagă, însă doar timpul ne poate da un răspuns sigur.

Până atunci însă, dacă nu l-aţi ascultat deja, îl aveţi mai jos sau în aplicaţia Zonga: